Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upploppen medialt skapade

/
  • I de etniska motsättningarnas Frankrike har bilbränder blivit vardag. Oroligheterna i Frankrike blåstes upp av internationella medier, anser den franska studenten Fabienne Nicholas vid Mittuniversitetet.

Medierna skapade upploppen i Frankrike.
Åtminstone så tillvida att händelserna i franska ögon inte var sensationella, menar Fabienne Nicholas, fransk student i Sundsvall.
I Frankrike bränns nämligen 90 bilar bara under en genomsnittlig natt.

Annons
Fabienne Nichols läser, tillsammans med andra internationella studenter, kursen Kaos och kreativitet vid Mittuniversitetet.
I ett arbete för kursen har hon jämfört rapporteringen av förra månadens upplopp i franska tidningar med utländska - och med sin egen erfarenhet av livet i Frankrike.
Visst hände det saker, troligen beroende på den pågående valkampanjen där högerkrafterna går framåt, tror Fabienne Nicholas. Upptakten var två ungdomars död, som vissa ansåg var polisens fel. Därefter började bilar brinna - 1 408 under den värsta natten.
Men för fransmännen var det bara en upptrappning av en situation som numera är vardagsmat. Under de tre första kvartalen av år 2005 har 28 000 bilar tänts på. Det ger 90 bilar en genomsnittlig natt.
Vi har sociala problem. Polisen törs knappt gå in i vissa av förorterna numera. Men de problemen vet vi redan om, säger Fabienne Nicholas.
För internationella medier var händelserna däremot sensation, och tolkningarna var lika många som rapportörerna och krönikörerna. Utländska tidningar skrev om terrorism, urbana gerillor och inbördeskrig. De franska medierna däremot rapporterade inte ens alla händelser för att inte belöna våldsamma ungdomar med uppmärksamhet eller spela extremhögern i händerna.
Fabienne Nicholas berättar om tv-kanaler som sänt flera olika bilder av samma bil i lågor, så att tittarna trodde att det var många bilar.
Tv använder vårt känsloregister. En enda bilbrand kan lätt fås att se ut som om det händer överallt, säger hon.
Hennes slutsats är att medier sällan ger hela sanningen och att de rapporterar utifrån sin egen syn på politik, etniska problem och religion.
Var finns då sanningen när alla ger olika bilder? Fabienne Nicholas för sin del litar mest på sitt hemlands medier.
De har rapporterat om det här länge. Det är inte förstasidesstoff för dem. De har både hunnit göra felen och rätta till dem, säger hon.

Mer läsning

Annons