Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskattad skola för bilburna elever

/
  • Kim Molinder är en fena på att köra sin elrullstol. Och i veckan har han blivit ännu bättre.
  • Lina Johannesson är från Alnö, och tycker att det är skoj att köra elrullstol.
  • Jesper Öh körde snabbt mellan konerna under gårdagen. Då var det avslutning på övningsveckan för elrullstol som barn- och ungdomsneurohabiliteringen ordnat.
  • Matilda Hammarström lyckades bra att träffa rätt med sandpåsar i en hinken under avslutningen på barn- och ungdomsneurohabiliteringens övningsvecka igår.
  • Margareta Englund är arbetsterapeut på barn- och ungdomsneurohabiliteringen.

Främst har de kul tillsammans. Men landstingets övningsvecka för barn med elrullstolar ger också mycket matnyttiga trafikkunskaper.

Annons
I en vecka har de 20 anmälda barnen tränat på trafikmärken, haft praktiska övningar ute längs vägarna och även blivit granskade av polisen.
Går du på körskola kör du i 40 minuter vid ett tillfälle. Här håller vi på några timmar om dagen. Det blir väldigt intensivt, säger arbetsterapeuten Margareta Englund.
I går var det avslutning med rullstolslekar och annat skoj. Vid slalomtävlingen manövrerar sig åttaårige Jesper Öh snabbt fram med sin pojkaktigt uppiffade stol.
Vi bor i Matfors. Det gör att han inte är ute så ofta i trafiken, därför är det här jättebra, säger Jespers mamma Ingela Öh.
I början av veckan tog Jesper med sig kompisarna från barn- och ungdomsneurohabiliteringen på Haga ner till stan och gick på Clas Ohlson och några andra butiker. Överlag är han inte nöjd över hur det ser ut inomhus i centrum.
På vissa affärer bör det vara mer plats mellan sakerna, säger Jesper Öh.
Ett viktig del i utbildningen har varit att ta sig upp på trottoarkanter. Start i backe och träning på olika underlag har också ingått.
Dessutom har barnen fått lära sig att bedöma trafiken och ta beslut om när de ska korsa ett övergångsställe.
Värst är det där det finns två vägbanor i samma riktning. Ofta stannar bilen i den första vägbanan, sedan kommer det en bil och kör vidare i den andra. Och sitter man i en elrullstol är det svårt att synas, säger Margareta Englund.
Veckan på barn- och ungdomsneurohabiliteringen har funnits sedan 80-talet. Förutom utbildningen är veckan ett utmärkt sätt för de rörelsehindrade barnen att lära känna varandra.
Det här är det roligaste jag gör på hela året, säger Margareta Englund.

Mer läsning

Annons