Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning av forskare i fara

Felregistrerade studenter och bristfälliga administrativa rutiner får nu konsekvenser. Statsvetenskapens forskarutbildning vid Mittuniversitetet kan inte köras igång förrän problemen är åtgärdade. — Åtgärder har redan vidtagits, säger rektor Thomas Lindstein.

Annons
Efter att ha tagit ställning till den externa rapport som universitetet beställde av en revisionsfirma har rektor Thomas Lindstein i ett brev till Utbildningsdepartementet klargjort att åtgärder kommer att vidtas. En av åtgärderna kan bli att stoppa starten av forskarutbildningen i statsvetenskap.
Tills man fått ordning på de administrativa rutinerna i statsvetenskap så rekommenderar dekanus och rektor fakultetsnämnden att placera statsvetenskapen i ett vänteläge, säger Thomas Lindstein.
Fakultetsnämndens ordförande, dekanus Anders Knutsson, berättar att ett beslut i ärendet sköts upp till nästa möte den 7 juni. Men han poängterar även att nämnden var överens om att det är en allvarlig kritik som riktats mot institutionen som bedriver statsvetenskap.
Nu ska vi diskutera med institutionsledningen och ämnesföreträdare inom statsvetenskap vilka åtgärder som är fattade av institutionsstyrelsen. Innan fakultetsnämnden beslutar om eventuellt ytterligare åtgärder, säger Anders Knutsson.
Fastställer nämnden att statsvetenskapen försätts i vänteläge innebär det att den inte kan starta sin egna forskarutbildning.
Åtgärder som, enligt rektorn, i nuläget vidtagits är ändrade registreringsrutiner som bland annat innebär att universitetet ska vara omsorgsfullare vid registreringen.
Riksrevisionen som granskat universitetets årsredovisning anser att den ersättning som utgått på grund av felaktigt registrerade studenter ska återbetalas till statskassan. De uttalanden som Victor Pestoff, professor vid institutionen för samhällsvetenskap i Östersund, tidigare i veckan gjort om att felregistreringen ryms inom felmarginalen avfärdar Thomas Lindstein helt.
Vi måste vara helt pålitliga i vår redovisning till Utbildningsdepartementet, säger han.

Mer läsning

Annons