Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmanipulerad efter 25 år som sjuksköterska

/
  • Han var beroende av läkemedel men lämnade missbruket i augusti förra året. Ändå tvingades Martin att säga upp sig efter 25 år som sjuksköterska.
  • Han var beroende av läkemedel men lämnade missbruket i augusti förra året. Ändå tvingades Martin att säga upp sig efter 25 år som sjuksköterska.
  • De har inte tagit hänsyn till allt som hänt mig och min familj. Martin känner sig misstänkliggjord, kränkt och utmanipulerad av ledningen för Sundvalls sjukhus.
  • De har inte tagit hänsyn till allt som hänt mig och min familj. Martin känner sig misstänkliggjord, kränkt och utmanipulerad av ledningen för Sundvalls sjukhus.

Dagarna i augusti förra året höll på att knäcka Martin fullständigt. Han tvingades in på en behandling trots att han inte längre missbrukade läkemedel. Nu vill arbetsgivaren, landstinget, ta ifrån honom hans yrke.

Annons
Artikeln i ST är inte lång. Den handlar om fyra sjuksköterskor som anmäls av arbetsgivaren, landstinget, till Socialstyrelsen eftersom inte anses klara sitt arbete på Sundsvalls sjukhus.
En av de fyra är Martin.
Han tror att sjukhuset egentligen velat bli av med honom under lång tid trots allt tal om rehabilitering och att gå tillbaka till arbetet.
Martin har varit med om en hel del i sitt 46-åriga liv. För några år sedan skadades han i en trafikolycka och har ont i rygg och nacke. Det ledde till att han började äta smärttabletten Tradolan, ett läkemedel som han till slut blev beroende av.
Men efter 13 augusti förra året har han inte använt tabletterna.
Martin säger att han alltid försökt göra så mycket som möjligt i sitt arbete som sjuksköterska. När han också fick små barn med sin sambo Lena och dessutom hade ont i rygg och nacke så blev det helt enkelt för mycket. Han var också tvingad att vara hemma med sina barn då och då eftersom Lena blev sjuk.
I två omgångar har han varit djupt deprimerad. 2004 gick han \"in i väggen\" och blev sjukskriven.
Som om det inte var nog brann parets hus under våren 2005.
I maj förra året drogtestades Martin och provet visade på metadon, något som enligt honom visade sig vara helt fel. Ändå stängdes Martin av från jobbet flera veckor.
När han skulle gå tillbaka till arbetet efter semestern hade något hänt.
Plötsligt bemöttes jag väldigt konstigt av mina arbetskamrater, det var nästan ingen som överhuvudtaget pratade med mig, säger han.
Martin bad att få ett möte med sin chef och arbetskamraterna. Där kom anklagelser från arbetsledningen att han hade varit frånvarande utan giltig anledning.
Det stämmer inte, jag var tvungen att ta hand om mina barn när Lena var sjuk, säger han.
Några veckor senare kallades Martin till ett nytt möte och fick ultimatum av personalchef Karin Westin.
Du är sjuk och måste in på behandling, fick jag höra, säger han.
Familjen skulle precis flytta till nytt hus och flyttkartongerna stod ouppackade när Martin skrevs in på behandlingshemmet. Han fick inte bo hemma eller träffa familjen under fem veckor.
Jag krävde att få gå en öppen behandling för att få bo hos familjen. De påstod att den verksamheten inte ville ta emot mig, men det stämmer inte, säger han.
Efter behandlingens slut skulle Martin arbeta fem veckor på sin gamla arbetsplats för att avsluta med två veckor på behandlingshemmet.
Jag ville absolut inte tillbaka till jobbet med den misstänksamhet som fanns. Det fanns inget annat, påstod de.
Martin mådde mycket dåligt. Under hösten gjorde han illa foten och blev sjukskriven till maj i år. I vinter har han övertalats att säga upp sig själv. Nyligen kom anmälan till Socialstyrelsen som kan leda till att han förlorar sin legitimation som sjuksköterska. Det blev för mycket.
Jag har blivit betraktad som en manipulerande lögnare och missbrukare och känner mig mycket kränkt. Allt har bara handlat om att de ska bli av med mig, säger han.
Han vill fortsätta som sjuksköterska.
Martin kommer nu att få anställning i ett projekt som ska lotsa långtidssjukskrivna tillbaka i arbete.
Jag skulle vilja arbeta i sjukvården nära mitt hem, säger han.
Han tycker att personalchefen Karin Westin brutit sin del av kontraktet om rehabilitering genom att tvinga honom att säga upp sig.
Jag har varit helt rättslös, säger han.

Fotnot: Martin och Lena heter i verkligheten något annat.

Mer läsning

Annons