Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredaren: "Bella borde ha fått en förskoleplats tidigare"

/
  • Ove Lundberg har ingen uppfattning om hur stort problemet är, men vet att många barn i Sundsvalls kommun har allergier av olika slag.

Trots flera kontakter med kommunen fick Bella ingen förskoleplats som passade hennes behov. Det dröjde drygt ett år innan en plats hittades.
– Med facit i hand kan man tycka att processen kunde ha gått snabbare, säger utredare Ove Lundberg.

Annons

Hanna Bengtson tog kontakt med kommunen i mars 2015 för att hitta en lösning för dottern Bellas förskolegång inför hösten, då det inte fungerade på den dåvarande förskolan. Trots det stod hon fortfarande utan fungerande förskoleplats när hösten kom.

– Vi borde ha tryckt på i tid. Vi hade möten och diskussioner, men borde snabbare ha kommit fram till det bra möte vi hade med verksamhetschef för elevhälsan, läkare och vårdnadshavare, säger Ove Lundberg, utredare på Sundsvalls kommun.

Denna artikel är ursprungligen publicerad på DCase.se – läs den här

Bella har en svår pälsdjursallergi som gör att hon inte kan leka med barn som äger pälsdjur. Om hon gör det får hon kliande eksem och kan inte sova på nätterna. Hon är därför i behov av en förskoleplats där hon inte kommer i kontakt med detta.

– Utifrån de förutsättningar de har på en förskola får vi hela tiden fundera på hur vi löser det på bästa sätt. Det säger sig ju självt att har vi en förskola där väldigt många barn har katter, hundar och hästar då blir det problem, då blir det svårt, säger Ove Lundberg.

Läs också: Bella, 4 år, har svåra allergier – kunde inte börja på förskolan

När ingenting hände på kommunen tog Hanna Bengtson till slut saken i egna händer och kontaktade självständigt en förskola hon trodde kunde passa.

– Jag kan hålla med om att det tog väldigt lång tid. Det kan bero på att en helt allergisanerad förskola krävdes och det sa kommunen att det kan vi inte ordna, men vi kan ordna det så bra som det bara går, säger Ove Lundberg.

Läs också: Fick svår allergichock efter restaurangbesök

Det är något som Hanna Bengtson inte håller med om. Hon menar att det som önskades var en avdelning utan pälsdjur.

I april 2016 började Bella på förskolan Vreten som i dagsläget fungerar bra.

– Till slut hittade familjen en lösning och det är ju bättre sent än aldrig, men jag hålla med om att det borde ha gått snabbare, säger Ove Lundberg

Jennie Börs

Victoria Mickelsson

Mina Gilbertsson

DCase.se

Läs också: Föräldrar JO-anmäler Ånge kommun: "Vår skrivelse om allergifri skola nådde aldrig nämnden

Mer läsning

Annons