Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

Annons
DRAR IN PÅ FLYGTIMMARNA. Även i Storbritannien observeras fenomenet att flyttfåglarna tycks bli allt latare: fåglar som normalt tillbringar vintern i Afrika hänger i allt större utsträckning kvar på öarna i stället för att dra söderut. Ornitologen Graham Appleton tror att en anledning till det förändrade beteendet hos bland andra gransångare och svarthättor kan vara att fåglarna vill försäkra sig om att vara på plats i god tid framåt våren när det blir dags att hitta häckningsplatser. Det gäller att vara först på plan. (TT-AFP)

JULRUSCH. Varor för över en halv miljard kronor försvinner genom stölder och svinn från norska butiker under julhandeln, och butiksanställda står för 165 miljoner av förlusten, beräknar Handels- og servicenæringens Hovedorganisasjon. "Höga tal, men faktum är att svinnets andel minskar", säger samordnaren Thor Martin Bjerke enligt Nettavisen. Dessutom håller han inte med om att det stjäls mer under julhandeln än annars - snarare är det fler som blir upptäckta eftersom det finns mer personal än vanligt i varuhus och butiker. Norska kunder handlar inför julen för 2 700 norska kronor i genomsnitt. (TT)

BABYBOOM. Odense zoo rapporterar en lycklig tilldragelse: ett pelikanpar har nedkommit med en levande unge. Den är tanig och naken, men käkar fisk med frisk aptit när föräldrarna matar den. Det gläder parkens personal, för det är inte vanligt att pelikanungar som föds i fångenskap överlever. Enligt Jyllands-Posten är det två pelikanpar till i Odense som väntar smått - de ruvar på ägg, alltså - men det har hänt förr utan att avkomman överlevt. (TT)

Mer läsning

Annons