Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

Annons
ELDFÄNGD SPINDELHATARE. Ett försök av en nudist utanför Sydney, Australien, att sätta eld på en giftspindels näste slutade med en brännskadad stjärt, uppger australisk räddningstjänst. Den 56-årige mannen upptäckte spindelboet i marken och trodde att det tillhörde den livsfarliga funnel web-spindeln (atrax robustus). Han beslöt försöka döda spindeln genom att hälla ut bensin i gropen och tutta på. Men bensinångorna exploderade och gav mannen brännskador på 18 procent av kroppen, värst på låren och rumpan uppenbarligen hann han vända sig om. Hur det gick för spindeln är okänt. (TT-Reuters)

LIVFULLT PORTRÄTT. Drottning Elizabeth har porträtterats ännu en gång, nu inför sin 80-årsdag den 21 april. Fotografen är jämnåriga Jane Bown. Den svartvita bilden ingår i en serie både intima och formella foton av den brittiska drottningen och hennes familj som ställs ut i Windsor Castle till mars nästa år. Kuratorn för den kungliga fotosamlingen, Sophie Gordon, tycker att den nya bilden, där drottningen ser avspänd och belåten ut, "inger känslan att det är en ögonblicksbild ur verkligheten", säger hon i The Times. "Det är ett livfullt porträtt och drottningen ser absolut inte ut som sina 80 år." (TT-Reuters)

ROBOTHJÄLP. Två handikappade japaner planerar att bestiga den 4 164 meter höga alpen Breithorn i Schweiz med hjälp av erfarna bergsklättrare i futuristiska kraftalstrande kostymer. Bestigningen i augusti blir första försöket med teknik som japanska forskare hoppas ska bli till nytta för både handikappade och äldre människor. Den batteridrivna kostymen HAL avläser muskelrörelser i huden och förutsäger därigenom nästa rörelse och förstärker den så att bärarens kraft ökar. En av klättrarna ska hjälpa 43-årige rullstolsburne Seiji Uchida uppför alpen medan 16-årige Kyoga Ide kommer att sitta på en annan dräktstärkt bestigares axlar. (TT-AFP)

TRÖTTA PÅ MANSFÖRTRYCK? Fem saudiska kvinnor påstås ha tröttnat på mansförtrycket i Saudiarabien så till den grad att det har drivit dem till att byta kön, rapporterar tidningen al-Watan. Under det senaste året har alla fem genomgått könsbytesoperationen med motiveringen att de utvecklat ett "psykologiskt komplex" på grund av mansdominansen. Kvinnor i det strängt muslimska kungadömet får inte köra bil och får bara gå ut i sällskap av en manlig släkting. En hög muslimsk skriftlärd upprörs enligt tidningen av könsbytena och anser att alla juridiska kryphål måste fyllas igen och könsbyten förbjudas. (TT-Reuters)

Mer läsning

Annons