Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

Annons
SUPERSMASKENS. Världens största böngryta och världens största bak av en orientalisk efterrätt har åstadkommits i Egypten. Klubben två mil öster om Kairo vill ha in sin tvåtonsgryta och sin 18 kvadratmeter stora kunafa-bakelse bland de godkända världsrekorden, och passade på att laga till dem under den muslimska fastemånaden ramadan, när folk är hungrigare än vanligt på kvällarna (då man bryter fastan och festar loss). Köksmästaren Ayman Hassan berättar att tio kockar jobbat i tre dagar med bönorna, som ska räcka till 2 000 personer. Till kunafan gick det åt 100 kilo blandade nötter, lika mycket grädde, 150 kilo mosad banan och 75 kilo socker. (TT-Reuters)

FÄRDIG LÅNGFÄRD. Han har kapsejsat i Atlanten, brutit båda benen genom att bli påkörd i USA, jagats av en krokodil i Australien och av egyptiska myndigheter gripits som misstänkt spion. När den brittiske äventyraren Jason Lewis på lördagen kom fram till Greenwich sydost om London var det slutet på en resa jorden runt som varat i 13 år. 40-åringen har brukat endast de krafter som den mänskliga kroppen kan generera och tillryggalagt 74 000 kilometer, bland annat genom att använda sin båt Moksha. I Greenwich bar han efter hemkomsten båten över nollmeridianen – samma punkt som han startade från i juli 1994. "Skönt att vara hemma", sade han. (TT-AFP)

SNABBA FATWA-FAKTA. Saudiarabiens högsta religiösa myndighet har dragit i gång en fatwasajt, www.alifta.com. Det är ingalunda den första webbplatsen där muslimer kan söka svar från lärda personer i knepiga spörsmål, men eftersom landet hyser de heliga städerna Mecka (dit den årliga vallfärden går) och Medina (där profeten Muhammed är begravd), finns det stort intresse för hur sunnimuslimska lärda närmast de heliga platserna ser på tillvaron. Bland de auktoriteter som åberopas finns Abd al-Aziz bin Baz, som bland annat var känd för att försvara de restriktioner för kvinnor som man propagerar i Saudiarabien. I en fatwa från 1991 förbjöd han kvinnor bakom ratten. Sajten ska ses som en reaktion mot att åtskilliga lärda är benägna att lufta andra åsikter. (TT-AFP)

INKRÄKTAR PÅ KONTINENTEN. Försäljarna på den berömda loppmarknaden vid Saint-Ouen i Paris är sura på sin brittiske hyresvärd, hertigen av Westminster. Hans företag Grosvenor Continental Europe vill höja hyran för handlarna som nu – lagom till en stor internationell antikmässa – protesterar iklädda svarta T-tröjor med kampanjtryck. Hertigen, som är en av de rikaste personerna i Storbritannien, kontrollerar två stora delar av marknaden sedan 2005 och uppges vilja höja golvhyrorna med mellan 35 och 70 procent. "Loppisen är som en stor familj, med gnabb och trätor, men nu håller alla ihop som Asterix by mot angriparen", säger juristen Eric Hautrive, som företräder 150 handlare. I förlängningen befarar hyresgästerna att det finns planer på att låta bygga en köpstad i stället för en saluhall för antikviteter. (TT-AFP)

Mer läsning

Annons