Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

Annons
KRÅKJAKT. Om man ska tro på legenden ligger det brittiska kungahusets öde i händerna på en skarpskjutande vakt på Towern i London. De sex korpar som lever i den kända borgen hotas av närmare 200 kråkor som har invaderat den kungliga domänen. Där sprider de sjukdomar och stjäl mat från korparna. Varje söndag, innan turistinvasionen börjar, strövar vakten Derrick Coyle runt i Towern och skjuter av kråkor med sitt gevär. Hans uppdrag kan vara av yttersta vikt om korparna försvinner kommer enligt legenden Towern att falla, och med den det brittiska kungahuset. 1600-talsmonarken Karl II slog fast att det alltid måste finnas sex korpar i Towern. För att locka korparna att stanna behandlas de som kungar, och matas med allt från kycklinghjärtan till bloddränkta småkakor. Under åren finns det dock åtskilliga exempel på korpar som sökt nya jaktmarker. En med namnet Grog tillbringade 21 år i Towern när han plötsligt gav sig av. Han sågs senast utanför Londonpuben Rose and Punchbowl. (TT-Reuters)

TSUNAMI-BABY TILL USA. Den berömda tsunami-babyn i Sri Lanka, som återförenades med sina föräldrar efter en hjärtslitande vårdnadstvist, har lämnat landet för att medverka i ett amerikanskt tv-program. Fyra månader gamla Abilash och hans föräldrar Junita och Murugpillai Jeyarajah flög ut ur landet i veckan med destination New York. USA:s ambassad sade sig ha snabbehandlat familjens visumansökan så att den ska kunna medverka i tv-programmet Good morning America. Spädbarnet Abilash, som överlevde flodvågen den 26 december och hittades under en hög bråte, väckte uppmärksamhet världen över när flera lankesiska kvinnor sade sig vara hans mor. DNA-tester avgjorde fallet till paret Jeyarajahs fördel. (TT-AFP)

INFEKTERAT. När ett 50-tal experter på infektioner samlats till en konferens på Oslos universitet nyligen bar det sig inte bättre än att hela 32 blev infekterade. Kräkningar och diarréer utbröt sedan experterna ätit mat från en cateringfirma som dessutom inte hade alla tillstånd i ordning, skriver studenttidningen Journalen. Expertkonferensen med deltagare från hela Europa hade den träffande titeln "Modellering av infektionssjukdomar". Det framgår inte om infektionsutbrottet sågs som en lyckad del av konferensen. (TT-NTB)

Mer läsning

Annons