Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning om maten vi äter

—Utställningen ska på ett lustfyllt sätt lyfta fram det njutbara och nyttiga, och förklara det som oroar och diskuteras när det gäller våra matvanor. Så sammanfattar Riksutställningar den vandringsutställning som just nu finns att beskåda i Söråkers Folkets hus.

Annons
Målgruppen är i första hand skolbarn, som får uppleva Matomaten, en konstruktion som bjuder på allt från ljud och bild, till rena smakupplevelser i de maskiner som ska användas för tillverkning av färskost, glass eller egen pasta.
I drygt två år har Matomaten åkt runt till skolmatsalar lite varstans i landet. Den ger eleverna en uppfattning om samspelet mellan människa, mat och miljö.
Det sker till viss del som i ett tittskåp. Men den stora upplevelsen blir nog att uppleva maskinernas möjligheter och undersöka de 18 stora lådorna som tar upp sammanhang och samband på ett pedagogiskt sätt. Med olika experiment kan man testa hur smaken påverkas av synintryck, ljud och dofter.
Det hela blir en demonstration av hur våra sinnen fungerar i samband med måltiden. Matomaten står därför strategiskt placerad på vägen in i matsalen så att barnen kan passera den och stilla sin nyfikenhet, före eller efter skollunchen.

Mer läsning

Annons