Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V-kassör förskingrade miljonbelopp

Under fyra års tid förskingrade Claes Stockhaus över 3,5 miljoner kronor från Vänsterpartiet. Nu åtalas han för grov förskingring och trolöshet mot huvudman.

Annons

Det var i juni förra året som Claes Stockhaus anhölls. Då hade partikollegor upptäckte oegentligheter i ekonomin både i Vänsterpartiets lokala organisation i Sundsvall och i distriktsorganisationen. Stockhaus, som varit riksdagsledamot och haft höga positioner lokalt, satt då som kassör för båda föreningarna. Han följde själv med till polisstationen då brottet anmäldes och i förhör erkände han vad han gjort och berättade att han använt pengarna för att finansiera sitt spelmissbruk.

Under fredagen åtalades Stockhaus för grov förskingring. Enligt åklagaren har han mellan 2009 och 2013 förskingrat 3583000 kronor från Vänsterpartiet Västernorrland. För att täcka upp för en del av uttagen har han tagit 190000 kronor från Vänsterpartiet Sundsvall och fört över till Vänsterpartiet Västernorrland. För att dölja att det fattades pengar har han manipulerat årsbesked från banken och balansräkningen i årsbokslut för att de skulle stämma med årsbeskeden. Han har också förskingrat 100000 från en annan förening och åtalas därför för trolöshet mot huvudman.

ST har sökt Stockhaus för en kommentar men inte lyckats. Han har dock i tidigare intervjuer med andra medier varit öppen med det som skett.

Mer läsning

Annons