Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V redo att försvara vården – med skattehöjningar

/
  • Vänsterpartiets Lars-Gunnar Hultin tror på ett regimskifte och tycker att landstingsvalet börjar få en allt mer framträdande plats.   – Det är en skillnad nu att landstingsfrågor är mycket mer aktuella och människor börjar begripa att det är viktigt, säger Hultin.

Vänsterpartiet försvarar sjukvården hävdar partiets förstanamn på landstingslistan Lars-Gunnar Hultin.
Och för att rädda vården kan man även tänka sig att höja skatten.

Annons

– Man har ett val. Endera kan man inte ge alla patienter den vård de behöver eller så måste man höja skatten. Vänsterpartiet väljer då att höja skatten, säger Lars-Gunnar Hultin.

Vid ett eventuellt regimskifte på riksplanet hoppas han även på extra bidrag från staten. Men han menar att det inte heller räcker med att höja skatten.

– Man kan inte fylla en hink med vatten när det är hål. Man måste även jobba med organisationen, säger Hultin.

Och det krävs bättre kontroll av ekonomistyrningen.

– Vi kan inte vänta till slutet av året med att få en ekonomisk redogörelse. Vi måste följa det här veckovis eller som längst månadsvis så att vi exakt vet hur det ser ut och vad man tänker göra åt det.

Vänsterns vallokomotiv sitter och väntar på att besiktiga partiets brandbil vid Bilprovningen i Nacksta. Samtidigt rattar han ett parti som haft en kräftgång i landstinget sedan valet 1998 då man tappade mandat i två val i rad och låg kvar på fem stycken vid senaste valet.

Vad är det viktigaste som ni åstadkommit de senaste fyra åren?

– De frågor vi har lyft är bland annat fair trade, att landstingets inköp ska certifierade som fair trade. Dessutom att vi inte ska vara vänort med en fasciststat som Ungern. Sen motionerade vi bland annat om avgiftsfri kollektivtrafik för unga upp till 25 år där vi blev nedröstade, men vi lyfte i alla fall frågan.

Något misslyckande?

– Jag kom in i politiken för ett år sedan och kan känna att jag har bidragit i frågan om ordning och reda i ekonomin. Där behövs det verkligen krafttag.

Varför ska folk rösta på er?

– Vi är beredda att försvara vården och gör det om det behövs med skattehöjningar. Det vi tänker göra är att införa avgiftsfritt på hälsocentraler samt avgiftsfri tandvård upp till 25 år.

Vilken fråga i landstinget är viktigast?

– Vi behöver få en mer politisk styrning av landstinget. Då måste vi lyfta en del makt från tjänstemännen.

Varför är du själv engagerad i landstingspolitiken?

– Det är det område i politiken där det behöver göras mest. Det handlar ändå om liv och hälsa.

Hur ska landstinget kunna lösa sina ekonomiska problem?

– Man måste få en ny personlig inställning till pengar när man jobbar i landstinget. Man måste tänka som att det är ens egna pengar.

Vilka partier kan du tänka dig att samarbeta med?

– Sossarna. Miljöpartiet är det svårt att lita på för man vet inte vilka som de håller med.

Mer läsning

Annons