Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska hända med samlingslokalen i Majskansen?

/
  • Sedan ett år tillbaka ligger Majskansen i malpåse. Värmesystemet och avloppet måste åtgädas. Men i dagsläget finns inga pengar till renovering.

Vad ska hända med samlingslokalen i Majskansen? Det undrar många njurundabor efter det att värmen stängdes av förra sommaren. Lokalen går inte längre att hyra till fester och andra arrangemang.

Annons
Att uppvärmningskostnaderna blivit för höga har varit ett bekymmer sedan länge för Majbygdens intresseförening. Vid årsmötet förra året fattades beslutet att lägga lokalen i malpåse. Under sommaren tappades vattnet ur ledningarna och huset kallställdes.
Huset värms upp med oljeeldning. Värmen leds centralt ut till fläktar i alla rum samtidigt. Det gör att det inte går att stänga av värmen i de rum som inte används, säger Ulrika Hådén som i år tagit över ordförandeposten efter Arne Forsell.
Det är inte bara de höga värmekostnaderna som hotar Majskansens framtid. Avloppssystemet måste göras om. Nu går avloppet till en för liten tank som ständigt måste tömmas. Totalt krävs rejäla investeringar för att huset ska kunna öppnas igen.
Samtidigt tror vi att intresset för att använda huset ökar om vi ordning på det, säger Ulrika Hådén.
Därmed aktualiseras frågan om vad huset ska användas till. En idé är att flera föreningar delar på ansvaret. Då blir det mer verksamhet och ökade intäckter.
Tills för ett år sedan hyrdes lokalerna till bröllop, födelsedagar och andra festligheter. De årliga Skansendagarna med marknad och utställningar lockade många besökare, liksom sportlovsarrangemang, kulturaktiviteter och mycket annat.
Trots att Majskansen inte längre används, ordnar intresseföreningen olika aktiviteter. En är ljuskvällen vid Öjen som blivit en tradition. Första helgen i september placeras ljus i sjön och längs med stränderna.

Mer läsning

Annons