Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägar ut för vilda djur som är inne

/
  • Olika modeller av viltuthopp byggs längs hela E4 Sundsvall. Annette Ekman, miljöansvarig i Trafikverkets byggprojektet visar på en av varianterna.
  • Olika modeller av viltuthopp byggs längs hela E4 Sundsvall. Annette Ekman, miljöansvarig i Trafikverkets byggprojektet visar på en av varianterna.
  • En hög mur på skogssidan av viltstaketet.
  • Ungefär 1,5 mil viltstängsel kommer att finnas längs nya E4 Sundsvall.

När E4 Sundsvall öppnar för trafik i slutet av november kommer viltstängsel kanta hela sträckan.
Älgar kan dock forcera dessa hinder och för att underlätta djurens väg tillbaka till skogen byggs viltuthopp längs vägen.

Annons

Längs hela vägsträckan från Myre i söder till Bredsand i norr kommer ett 2,20 meter högt viltstängsel finnas som skydd för bilister och andra trafikanter.

– Det är tillräckligt högt och byggt enligt normerna men stora klövdjur kan ändå lyckas att ta sig över ibland, berättar Annette Ekman, miljöansvarig för Trafikverkets byggprojekt E4 Sundsvall.

Om en älg förirrar sig in på trafikerat område kan olyckor lätt ske och det är svårt att driva ut djuren.

– Vi bygger just nu viltuthopp med cirka en kilometers mellanrum för att underlätta vägen tillbaka till skogen, förklarar Annette Ekman.

Det kommer totalt bli 23 uthopp med olika utseenden men med samma syfte och funktion.

Uthoppen är enkelriktade och uppbyggda som ramper upp mot staketet. En älg eller ett rådjur ska då uppfatta staketet som lägre och därmed vara lättare att hoppa över och tillbaka till skogen. På andra sidan staketet bereds marken så att djuren kan landa säkert utan att skadas.

Under hela planeringsarbetet och nu även i det praktiska byggandet av E4 Sundsvall har det yttre miljöarbetet varit ett viktigt fokusområde. Det finns landbroar som tillåter både människor och vilda djur att passera fritt under. Även flera bäckpassager har fredats vid bygget.

På broarna som går över den nya vägen finns höga staketskydd för att djur som passerar inte ska bli störda av den snabba trafiken.

Mer läsning