Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket vägrade sanda

/
  • Tidvis var kaoset totalt när trafiken skulle ledas förbi tankbilsolyckan i Bredsand. Köerna var kilomerlånga åt båda hållen och trafiken stod helt stilla när lastbilar som fastnat i halkan skull bärgas.

Ett planerat vägkaos var omdömet när flera lastbilar fastnade i halkan när trafiken dirigerades om efter en tankbilsolycka på E4:an . – Jag bad en av Vägverkets bilar att sanda men chauffören vägrade för det var kommunens väg, berättar en polis på platsen.

Annons
Jag blir så trött att jag inte orkar prata om det, tillade han uppgivet.
Konsekvenserna av den uteblivna sandningen blev omfattande trots att poliser och personal från räddningstjänsten gjorde sitt bästa för att få trafiken att flyta.
Under de första timmarna när trafiken på småvägar leddes förbi olycksplatsen fastnade flera lastbilar på den hala och moddiga vägen och trafiken stod tidvis stilla med kilometerlånga köer åt båda håll som följd.
Det var efter det att en tankbil klockan 10 på morgonen vält på E4:an vid Bredsand som trafiken dirigerades om till Apelbergsvägen. En mindre väg som går parallellt med E4:an någon kilometer.
Problemet var bara att den vägen var både oplogad, osandad, backig smal och hal. Vilket snabbt fick till följd att lastbilar fick svårt att ta sig fram.
En polis på platsen fick syn på en av Vägverkets bilar fullastad med sand och bad chauffören att köra och sprida sand på Apelsbergsvägen för att undvika flera trafikstockningar.
Svaret blev ett kategoriskt nej. Det var kommunens väg och den fick de sanda själva. Att orsaken till trafikstockningarna var att trafiken omdirigerades från E4:an och därmed borde vara Vägverkets ansvar hade ingen betydelse.
Mikael Selander chef för Vägverkets driftsområde Sundsvall bekräftar det inträffade och att han haft kontakt med den aktuelle chauffören. Först efter det att Mikael Selander i sin tur kontaktat sin chef på huvudkontoret för region mitt i Härnösand gavs klartecken till att sandningen på kommunens väg. Ett närmast självklart beslut som enligt polisen det inte borde ta nästan tre timmar att fatta.
E4:an söder om Sundsvall var i går inte det enda stället där väglaget ställde till besvärligheter. Ett flertal avåkningar och mindre krockar inträffade på förmiddagen. Dock endast en med en allvarligare personskada.
07,20 singelolycka Berg Töva E14
08,05 Bussolycka Hudiksvall tre skadade E4
09,53 tankbil välte Bredsand E4
10,30 singelolycka Norrböle E4
Dessutom någt mindre krocka på bland annat Bergsgatan, Södermalm och ytterligare en singelolycka i Stöde.

Mer läsning

Annons