Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valborgsfest på finskt vis

Studentmössor, valborgsvippor, mjöd och munkar hör ihop med Valborg i Finland. Allt detta och mycket mer fanns med när finska föreningen ordnade Valborgsfest för barn.

Annons
Förberedelserna hade tagit veckor. Vippor av silkespapper hade de äldre, händiga medlemmarna i finska föreningen så klart gjort själva för sådana går inte att köpa i affärer i Sverige. Mjöd bryggdes flera dagar i förväg och de morgonpigga började grädda munkar tidigt på Valborgsmässomorgonen.
Ett 50-tal barn med eller utan koppling till Finland lät sig roas med bland annat ponnyridning, fiskdamm, tävlingar och clownen Hermanni och smaka på äkta finsk mat. Lockelserna var så många att det var svårt att hinna med allt.
Sirkka Rytkönen, en av de drivande krafterna i föreningen, blev glad att så många kom men med litet vemod i hjärtat mindes hon de finska barnfesterna på 1970-talet med 120 deltagare.
Förr ordnades det fester för oss här när våra barn var unga. Nu måste vi ordna festerna, säger Pirkko Hänninen, en annan trotjänare i föreningen.
Ett tecken på dubbeltillhörigheten är att många barn ville få både finska och svenska flaggor målade på sina kinder, och mjöd vågade många av dem inte smaka på.
Men efter tre timmars festande var Simon Arns, 9 år, riktigt nöjd.
Det roligaste var att få en medalj, sade han.


Studentmössor är ett givet inslag när man i Finland firar Valborg. Mjöd, munkar och valborgsvippor likaså. Allt detta och mycket mer fanns med när finska föreningen i Sundsvall ordnade valborgsfest för barn. Det var de äldre medlemmarna som vill se till att traditionerna hålls vid liv.

Mer läsning

Annons