Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsanklagad försatt på fri fot

/
  • Kammaråklagare Daniel Brodén ville ha 36-åringen häktad för allvarliga sexuella övergrepp mot 5-åriga flickor. Men i går frigavs mannen av tingsrätten. –Jag måste ta till mig rättens resonemang och fundera över om jag ska fortsätta den här utredningen eller inte, säger Brodén.
  • Advokat Matts Norberg berättar att 36-åringen mått oerhärt dåligt över att sitta inspärrad anklagad för så allvarliga brott. –Det har varit fruktansvärt för honom, säger Norberg.

Tingsrätten underkände bevisen efter en timmes häktningsförhandling Åklagaren ville ha 36-åringen häktad för sexövergrepp på två 5-åriga flickor. Men tingsrätten lät sig inte övertygas, utan försatte mannen på fri fot. – Det har varit fruktansvärt för honom, säger 36-åringens advokat.

Annons
36-åringen satt anhållen i tre dygn, misstänkt för något av det värsta en man kan anklagas för.
Våldtäkt av en femårig flicka, vid flera tillfällen, 19941995.
Sexuellt ofredande, vid flera tillfällen, mot en annan flicka i samma ålder 20012002
Han ska dessutom ha släktband till dem båda.
Kammaråklagare Daniel Brodén ansåg att 36-åringen är på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt och sexuellt ofredande. Men efter en dryg timmes häktningsförhandling stod det klart att tingsrätten inte tyckte att bevisen höll tillräcklig kvalité.
Han ska omedelbart försättas på fri fot, beslutade rådman Anders Lind.
36-åringen har genom alla förhör förnekat anklagelserna. Nu dolde han sina händer i ansiktet och grät av lättnad.
Det här visar att en häktningsförhandling inte alltid är den formalitet som det ibland uppfattas som. Det är naturligt att det finns osäkerhet om uppgifter kring sånt som hände så långt bak i tiden, säger 36-åringens advokat Matts Norberg.
Kammaråklagare Daniel Brodén berättar att bevisen mot 36-åringen främst består av de två flickornas berättelser. Både i videoförhör och vanliga förhör. Anmälan gjordes av socialtjänsten. Den stödbevisning som finns är vittnesuppgifter.
Det är olika tecken hos flickorna, som iakttagits av personer i deras omgivning, berättar Brodén.
Vad händer nu?
Tingsrätten har inte bedömt bevisläget på samma sätt som jag. Jag måste ta till mig rättens resonemang och fundera över om jag ska fortsätta den här utredningen eller inte. Jag ska gå igenom materialet på nytt och se om det finns skäl att fortsätta, men i nuläget kommer jag inte att överklaga tingsrättens beslut, säger Daniel Brodén.
Frigivandet innebär ännu inte att 36-åringen är rentvådd. Barnens berättelser om övergreppen är svåra för åklagaren att bortse ifrån, och utredningen kan mycket väl drivas vidare. Men samtidigt innebär tingsrättens beslut en tydlig signal till åklagaren fram med bättre bevis om du ska kunna förvänta dig en fällande dom.Mer läsning

Annons