Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsdömd Sundsvallsbo överklagar domen: "Oriktiga uppgifter"

/

En 50-årig man från Sundsvall dömdes på torsdagen i Ångermanlands tingrätt mot sitt nekande till 2,5 års fängelse efter att ha våldtagit en kvinna i ett LSS-boende. Direkt när domen fallit överklagade mannen domen till hovrätten då man anser att uppgifter i bevisningen var "oriktiga uppgifter".

Annons

Bland annat anser mannens försvar att delar av kvinnans vittnesmål är falskt och åberopar sms-konversation som bevis för att domen ska ha fallit på felaktig grund.

Den 50-årige mannen från Sundsvall dömdes till fängelse i två år och sex månader för våldtäkt mot en kvinna i ett LSS-boende i Härnösand. Alltså ett boende som hålls enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Den 50-årige mannen och målsägande kvinnan var bekanta och umgicks som vänner. De brukade besöka varandra och den aktuella kvällen, den 8 juli i år, besökte mannen kvinnan i hennes lägenhet i ett LSS-boende.

Under natten kom mannen in i sovrummet och lade sig bredvid henne fast hon inte ville. Hon somnade men vaknade av att mannen bland annat tvingade hennes hand innanför hans kalsonger. Kvinnan försökte dra sig undan men då lade mannen sig över henne och tog ett grepp om hennes hals så hon fick svårt att andas.

Tingsrätten fann kvinnans berättelse sammanhängande, detaljerad, levande och trovärdig. Samlat med andra vittnesuppgifter, sms och fotografier av kvinnans skador på halsen fann tingsrätten att 50-åringen gjort sig skyldig till en handling jämförbar med påtvingat samlag.

Utöver fängelse dömdes mannen betala kvinnan ett skadestånd på 115 000 kronor för kränkning, sveda och värk.

Mannen stod även åtalad för övergrepp i rättsak, efter uppgift om att han ska ha hotat döda kvinnan om hon avslöjade något om händelsen. Detta kunde inte styrkas, därför frikänns mannen på den åtalspunkten.

Mer läsning

Annons