Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsmisstänkt 17-åring ska psykundersökas

Trots sin ungdom häktades den 17-årige Njurundakillen för dubbel våldtäkt. I åratal har han rymt från olika behandlingshem och är även misstänkt för flera färska våldsbrott. Innan rättegången ska han undersökas av psykiatriker.

Annons
En 18-årig flicka har berättat att hon blev våldtagen två gånger av 17-åringen tidigt i söndags morse. De ska tidigare vara ytligt bekanta. Övergreppen ska ha ägt rum utanför och inne i en bostadsfastighet nära Dyket i Skottsund, enligt polisen.
Vid häktningsförhandlingen förnekade 17-åringen brott.
Han säger att de har haft sex, men det har varit utan tvång, säger 17-åringens advokat Johan Sterner.
Vice chefsåklagare Bertil Månsson säger till ST att många vittnen återstår att höra om händelserna före, under och efter den misstänkta våldtäkten. Han vill inte att de ska påverkas av tidningsuppgifter, och är därför tills vidare förtegen om bevis och detaljer i målet.
Men det finns medicinsk bevisning i form av vissa skador på den misstänkte och på flickan. Och hennes berättelse verkar stämma överens med de skadorna, säger Bertil Månsson.
Tingsrätten bedömer bevisläget mot 17-åringen som gott, och därmed ska han normalt häktas eftersom våldtäkt straffas med minst två år i fängelse. Mot detta står hans låga ålder, men tingsrätten menar att det inte finns något annat sätt att ha en betryggande övervakning av honom i nuläget.
Sannolikt grundas slutsatsen på det faktum att 17-åringen i flera omgångar det senaste året varit på rymmen från det behandlingshem där han vårdats. Bara i år misstänks han ha gjort sig skyldig till flera andra våldsbrott, bland annat en grov misshandel.
Därför ska 17-åringen genomgå en förberedande rättspsykiatrisk undersökning under häktningstiden. 10 maj ska åtal vara väckt.
17-åringens tonår har varit problematiska. Redan för fyra år sedan kopplades socialtjänsten in, sedan skolan slagit larm. Som 14-åring tvångsomhändertogs han, men redan året därpå deltog han i en ful gängmisshandel av en kille på en fest i Essvik. Han dömdes till fortsatt vård, men begick ändå ytterligare vålds- och stöldbrott. Han har varit på rymmen från behandlingshemmet av och till hela tiden. En utredning 2003 slog fast att han inte behövde behandling, utan en trygg, fast, men kärleksfull miljö med stabila föräldrafigurer. Ett år senare ansåg socialtjänsten att de gjort vad de kunnat för honom.

Mer läsning

Annons