Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsutredningar är för ofullständiga

Vittnen hörs inte alltid och husrannsakan görs för sällan. Våldtagna kvinnor får inte alltid målsägandebiträde. Kritiken kommer Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten som granskat våldtäktsutredningar bland annat i Västernorrland.

Annons
Granskningen gäller cirka 100 ärenden från oktober 2003 till september 2004 i Västernorrland, Blekinge, Jönköping och Dalarna.
Enligt rapporten håller många av de undersökta våldtäktsutredningar hög kvalitet, men man har hittat en rad brister som måste åtgärdas.
Åklagarmyndigheten och Rikspolisstyrelsen är kritiska till att man inte vänder på alla stenar. Gjorde man det skulle utredningstiderna i vissa fall bli längre men myndigheterna anser att det kan vara nödvändigt.
Vice riksåklagare Catharina Bergqvist Levin kommenterar rapporten så här:
Den ger ett bra underlag för åklagarna att driva förundersökningar om våldtäkter på ett offensivt sätt, vilket är en förutsättning för att kunna åtala fler gärningsmän än nu. Men för att lyckas är det viktigt att brottsanmälan sker så tidigt som möjligt, så att bevis kan säkras.
Polisen och åklagarna i de fyra nordligaste länen har enats om att förbättra sitt arbete på flera olika sätt:
- att som regel verka för att brottsoffret får målsägandebiträde.
- att ge tydligare förundersökningsdirektiv och förbättra dokumentationen
- polismyndigheten ska som regel genomföra brottsplatsundersökning i alla ärenden och utveckla sin förhörsteknik
- åklagarmyndigheten ska verka för att droganalys görs oftare
- åklagarmyndigheten ska personligen delta i flera förhör med målsägande
- åklagarmyndigheten ska motivera sina beslut utförligare.
Den första juni anordnar Åklagarkarmyndigheten och Rikspolisstyrelsen en hearing om hur utredningar av våldtäkter kan förbättras. Vid hearingen får representanter från bland annat kvinnoorganisationer och brottsofferjourer delta.

Mer läsning

Annons