Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet viktigt för Isas föräldrar

/
  • Rickard Persson och Linda Johansson i Matfors tycker att varje familj ska få bestämma själv vilken av föräldrarna som ska ta ut föräldrapenning. –Det finns olika skäl till att man är hemma. Man kan ju ha ekonomiska motiv, eller så kan det bero på att man vill amma en längre tid, säger Linda.
  • Isa, fem månader, kommer att få vara hemma med både mamma och pappa under sina första levnadsår. Men trots att föräldrarna delar på ledigheten tycker de inte att föräldraförsäkringen ska kvoteras. –Man pratar om föräldrarnas dagar, men alla dagar är ju egentligen Isas dagar, säger mamma Linda Johansson.
  • Än så länge är mamma hemma med Isa, men snart blir det pappas tur. Rickard Persson och Linda Johansson tänker dela på föräldraledigheten, men ogillar förslaget som säger att fem månader ska vara kvoterade till vardera föräldern.

Bra med fler föräldradagar, men dåligt med ökade regleringar. Det tycker Linda Johansson och Rickard Persson, småbarnsföräldrar i Matfors, om det nya förslaget till utbyggd föräldraförsäkring. – Föräldradagarna borde inte kvoteras alls, det ska man få välja helt själv, säger Rickard Persson.

Annons
I torsdags presenterade regeringens utredare sitt förslag till ny föräldraförsäkring. För att få fler pappor att vara hemma med sina barn föreslås den 15 månader långa perioden vara uppdelad i tre delar: fem månader vikta åt pappan, fem åt mamman och fem valfria.
Det är bra att det blir fler dagar, men jag tycker att det ska vara upp till föräldrarna att bestämma vem som ska vara hemma. Fem månader är mycket att låsa till en av dem, säger Linda Johansson.
Hon tycker att det nuvarande systemet med två öronmärkta månader för en av föräldrarna är bra medan sambon Rickard vill slopa kvoteringen helt.
Det borde vara helt valfritt. Risken är att de fem pappamånaderna inte tas ut alls i en del familjer, säger Rickard.
Både Rickard och Linda ogillar tanken på att staten ska reglera och detaljstyra deras vardag.
Jag tycker att det är viktigt med jämställdhet men jag har svårt att se att det kan tvingas fram genom lagar och regleringar. Det måste bygga på frivillighet, säger Linda.
Deras dotter Isa föddes i april i år, och under 2005 är det Linda som kommer att vara hemma med barnet. I januari tar Rickard över i tre månader, och sedan tänker de dela på återstoden av dagarna.
Linda arbetar som civilingenjör och Rickard är operatör på Ortviken, och de har inte behövt sitta och räkna ekonomiskt på vilken som ska vara föräldraledig. Men bägge tror att ett höjt tak i föräldraförsäkringen är det bästa sättet att få fler pappor att vara hemma. På så vis förlorar inte familjer där mannen har en hög lön så mycket pengar när han är pappaledig.
Då blir valfriheten ännu större, oberoende ekonomin, säger Linda.
Hon tror även att fler män skulle ta större del av småbarnsåren om det blev mer naturligt att ta med små barn på olika aktiviteter i samhället.
Det kan nog vara lite svårt för en kille att gå på babysång. Men om man skulle kunna göra mer vardagliga saker, som att se en fotbollsmatch och ha med sig barnvagnen, skulle det kanske kännas enklare för papporna.Fakta: Föräldraförsäkringen
I dag har föräldrarna rätt att vara hemma hos sitt barn med föräldrapenning i sammanlagt runt 16 månader. Under 13 månader ersätts föräldern som är hemma med 80 procent av den så kallade sjukpenninggrundande inkomsten. Tillkommer gör 90 dagar med 60 kronor per dag i ersättning.
Regeringens utredare Karl-Petter Thorwaldsson föreslår att de 13 månaderna förlängs till 15 med fem månader öronmärkta för mamman och fem för pappan. De extra 90 dagarna med lägre ersättning slopas. Föräldrapenning ska kunna betalas ut som längst tills barnet fyller fyra.
Källa: Föräldraförsäkringsutredningen. (TT)

Mer läsning

Annons