Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till Sundsvalls bakgård

Alltid omtalat, oftast i negativa ordalag. På senare år i ljusare tongångar efter att området fått en ansiktslyftning. Men problemen i Nacksta kvarstår. Kriminaliteten är fortfarande hög, om än koncentrerad till ett par hus.

Annons
Kunde vi flytta skulle vi ha flyttat igår, säger Benny Englund som bor på Nackstavägen 22 tillsammans med Yvonne Decker.
Vi har varit på kommunen flera gånger och bett om hjälp att hitta något annat. \"Vilka tror ni att ni är\" har de svarat då.
Jag skäms för att säga att jag bor här, säger Yvonne. Det här är Sundsvalls ghetto, berätta gärna sanningen om hur det är här.

\"Känns hopplöst\"
Runt husen är det rörelse. Det är soligt och varmt och från öppna fönster hörs röster som talar språk vi inte förstår. En del låter högljudda och nästan aggressiva. Barn leker på asfalten. Någon hejar skrattande på en granne. En fastighetsskötare kommer ut ur en port och genast ropas det på honom från alla håll.
Vi gör så gott vi kan, säger Niklas Holm som driver Fastighets Competens som sköter fastigheterna åt ägaren Wallholmen.
Vi har haft extra folk i de här fastigheterna under en tid, för att hinna med. Men tyvärr så går den mesta tiden åt att städa och röja undan. Felanmälningarna hinns inte riktigt med även om vi jobbar på så hårt vi kan.
Ibland känns det hopplöst. Vi målade om trapphusen för ett halvår sedan, men det är svårt att tro när man kommer in.
Både väggar och tak i trapphusen är skitiga. Det är stänk, söl, gegg och klet, och det stinker. På golvet i källaren har någon bajsat. I tvättstugan finns inga städredskap och ingen verkar heller ha städat där på länge när vi tittar in.
En fyra på Nackstavägen 22 eller 24 kostar dryga sextusen kronor. Nyss höjdes hyrorna. Vilka är det då som betalar för att bo i en fastighet vars trapphus svämmar över av cigrettfimpar och stank av urin, och där underhållet i lägenheterna är starkt eftersatt?
Inte många bor frivilligt i de båda fastigheterna, som ägs av fastighetsbolaget Wallholmen. Husen på andra sidan gräsmattorna är bostadsrätter respektive studentbostäder hos Mitthem. I Wallholmens fastigheter bor de som inte hittar någon annanstans att bo, och de som inte har något eget val.
Tyvärr är det så att många hyresvärdar är väldigt restriktiva med vilka hyresgäster de tar emot, säger Marlene Westberg som är områdeschef för Bostadssociala gruppen i Sundsvalls Kommun. Men det är lätt att få kontrakt hos Wallholmen. Personer som har betalningsanmärkningar och annat i bagaget, som kanske blivit vräkta och inte har en chans att få ett eget kontrakt, de tas emot här och det är vi tacksamma för.
Också migrationsverket har 20 lägenheter i husen på Nackstavägen. I de lägenheterna bor asylsökande. När de får uppehållstillstånd har många av dem svårt att hitta någonstans att bo, ofta saknar de jobb och har bristande språkkunskaper. Inte sällan hamnar de i en annan lägenhet i samma hus eller område.

\"Här har jag inget\"
Vi får komma in till Susan During. Hon kom från Sierra Leone för fem år sedan, och har sedan dess fått hit större delen av sin familj. De som fortfarande är i livet. Hon har förlorat många familjemedlemmar och släktingar i kriget.
Jag har ingenting att åka tillbaks till i Sierra Leone, säger hon. Men jag har ingenting i Sverige heller. Jag har inget jobb, men jag vill arbeta. I Sierra Leone var jag lärare. Här har jag inget. Ingen inkomst och ingenting att göra. Jag sover och läser och sover på dagarna.
Sonen Medlove Brima längtar hem till Sierra Leone men har ingen möjlighet att åka tillbaks. Han trivs inte i Sverige. Han trivs inte i Nacksta. Han får inget jobb och har ingen egen inkomst. Lägenheten är förfallen och ingenting görs åt det. Han verkar uppgiven.
Det uppstår en del konflikter när människor från olika kulturer ska samsas.
Enligt någon beror skiten på utlänningarna. Men vi träffar också utlänningar som är upprörda över eftersatt städning och grisighet i trapphusen.
Enligt andra är det just mångkulturen som är det positiva med området. Att det är liv och rörelse, att barn leker och att familjer har picknick utanför huset på sommarkvällarna.

\"Allt för mycket stjäls\"
Fastigheterna har också problem med kriminalitet. Av 160 polisutryckningar i Nacksta sedan i januari var 61 till just Nackstavägen 22 eller 24. Brotten är oftast misshandel, hot och stöld.
Förråden i fastigheterna har bommats igen och flyttats till skyddsrummen, dit endast vaktmästarna har nyckel.
Tyvärr måste vi göra så eftersom alltför mycket stjäls annars, säger en av fastighetsskötarna. Allt som är löst blir stulet här, från glödlampor till cyklar.
Närpolischefen i Nacksta, Tomas Johansson, ser Mitthem som en förebild när det gäller att bygga bort en del problem och kriminalitet.
Mitthems ansiktslyftning har gett resultat, säger han. Att exempelvis lägga tvättstugor i markplan och ordna bättre belysning har minskat brottsligheten.
Från polisens sida har vi försökt komma i kontakt med fastighetsägaren men utan framgång. Jag tror att desto mer förfall det är i ett område, desto mer kriminalitet får man. Har människor det vackert och trevligt omkring sig blir benägenheten högre att vara rädd om det man har också.
Från Wallholmen kommenterar förvaltaren Erich Arnberg:
Vi planerar just nu ommålning i trapphusen. Och vi har kikat en del på Mitthem.

\"Ingen bryr sig\"
När jag påpekar att ingen verkar städa säger han att han ska ta itu med det. För en kort tid sedan sade han upp städbolaget och städningen sköts nu i \"egen regi\".
Det verkar inte som om någon bryr sig, säger Benny Englund.
Vi har bett om en del åtgärder i vår lägenhet men ingenting händer, säger Yvonne Decker. Och tvättstugan är så vidrig att man knappt vill använda den. Det står skyltar om att man ska städa men där finns inga grejer att städa med.
Fastighetsskötarna saknar inte idéer. De försöker få stopp på biltrafiken i området med hjälp av skyltar. De har idéer om att anlägga en ny lekpark, för att undvika de konflikter som uppstår när barnen i huset ger sig iväg till näraliggande lekplatser hos andra fastighetsägare.
IngaLill Johansson är äntligen på väg ifrån lägenheten på Nackstavägen.
Jag har bott här i fem år och det har varit samma skit jämt. Nu har vi köpt hus och ska äntligen flytta, det ska bli så skönt, för det finns ingenting som är bra med att bo här. Det är otroligt att de kan ta sextusen i hyra med tanke på hur risiga många lägenheter är här.

Mer läsning

Annons