Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till världen, lilla Sonita

/

Många har engagerats av gravida Monica och hennes sambo Julians öde. Nu har paret fått en dotter.

Annons

Dagbladet har tidigare skrivit om den höggravida tiggaren Monica Stangaciu och hennes sambo Tamase Ilil, även kallad Julian, vars öde har engagerat människor i hela kommunen.

Läs också: Hjälper höggravida Monica

Den senaste månaden har folk skänkt allt från kläder och mat till barnvagnar och en husvagn för att hjälpa paret.

Och nu kan Dagbladet meddela att vid 13-tiden på tisdagen föddes lilla Sonita på Sundsvalls sjukhus. Enligt Johanna Nordin, som har blivit god vän med paret, ska både mamma och barn må bra.

– Vi var på ultraljud i måndags, och då upptäckte de att vattnet hade gått. Så läkaren bestämde att man skulle sätta igång förlossningen, säger Johanna Nordin som åkte till jobbet under tiden.

Och så, klockan 04.30 på tisdagsmorgonen ringde man till Johanna från förlossningen och meddelade att det var dags att komma upp.

– Jag och min sambo slängde oss i bilen och körde ner till tiggarnas läger där vi hämtade upp Julian och hans mamma innan vi åkte vidare till Monica på sjukhuset, berättar Johanna.

För Julian var timmarna på förlossningen någonting väldigt speciellt.

– I Rumänien får inte männen vara med under förlossningarna, så när jag berättade för honom att det är väldigt vanligt att papporna till och med klipper navelsträngen i Sverige så blev han lite orolig.

– Men väl på plats tyckte han att det var jättespännande, berättar Johanna som själv var med genom hela förlossningen.

Och så, strax efter lunch på tisdagen föddes en liten flicka på 3 308 gram.

– Det var helt fantastiskt att få vara med om det här, säger Johanna.

För närvarande är Monica och lilla Sonita kvar på BB, men Julian och hans mamma, som tagit sig hit från Rumänien för att hjälpa till att få in pengar nu när Monica inte kan, är återigen ute och tigger.

– Deras högsta dröm är att Julian ska få ett jobb, men just nu har de inget annat sätt att försörja sig på, säger Johanna.

Vart familjen ska ta vägen efter att Monica och bebisen kommer ut från BB är oklart. Enligt barnläkare Björn Stjernstedt är det inte acceptabelt att ett nyfött barn ska bo i en husvagn utan badrum och rinnande vatten.

– Om en bostadslös kvinna föder barn på sjukhus så tycker jag inte att man kan skicka hem henne innan ett lämpligt boende är ordnat, säger han.

Mer läsning

Annons