Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välsmakande vårmarknad

Maten kommer i första hand när det är marknad i Indal. Åtminstone om man tolkar kölängder. För i går när det var premiär för hembygdsföreningens vårmarknad ringlade folkraderna till tunnbrödbagerskorna, kolbullarna och varmkorvståndet.

Annons
Hembygdsföreningen lyckades pricka in en riktigt varm och solig dag för sin första vårmarknaden. Indalsälvens blåa band blänkte mot de trädklädda omgivningarna, folk gick i bara skjortärmarna och publiktillströmningen var över förväntan.
Något som lockade alla åldrar var helikopterturerna. Plus att det var en rykande åtgång på allt ätbart medan övriga knallar hade det kärvare med försäljningen. Märta Säll Öhlén hade ett loppisbord, men hon gjorde av med mera än hon fick in. Hennes verkliga fynd var skoblock i trä.
De stora dragplåstren var annars tunnbröd och kolbullar. Paul Höglunds fläskfyllda anrättning var huvudmålet för många.
De är jättebra, goda med mycket fläsk, lite tjockare än andras och knapriga i kanten. Det är kanske han som gör att man ändå åker hit, sade Bertil Eriksson från Österro, en sann kolbulleentusiast.
Lilian Auvoja och hennes storasyster Birgitta Westerlund hade knådat och kavlat segkakor sedan sju på morgonen.
Vi har det här i generna. Farmor och mormor var bagerskor. De gick runt i gårdarna och bakade, sedan fick de hjälp av någon i huset med gräddningen. För det var kavlingen de var suveräna på, berättar Lilian Auvoja.
Så pekar hon på de stora brödspadarna med en diameter på 70 centimeter. Så stora skulle kakorna vara då och det var viktigt att de var både tunna och runda.
Det är roligt att hålla traditionerna vid liv, säger Lilian Auvoja, trots att hon inte fick njuta av den vackra majdagen.

Mer läsning

Annons