Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligaste brotten under storhelgerna

Misshandel, hot och inbrott kulminerar under storhelger som jul och nyår. Vid nyår mer än fördubblas misshandelsfallen som anmäls enligt Brottsförebyggande rådet.

Annons

Inbrotten har högsäsong under vinterns storhelger. En vanlig dag skedde i fjol 61 inbrott i villor, radhus och lägenheter i genomsnitt. Men under jul, nyår och allhelgona pendlade det mellan 90 och 100 per dag. Fritidshusen klarade sig betydligt bättre.

2013 anmäldes i snitt 205 misshandelsfall per dag medan det under nyårshelgen inträffade anmärkningsvärt många, 457 stycken. Även julhelgen låg högre än medeltalet, med 254 fall. En ökning jämfört med tidigare undersökningar då julen har varit under genomsnittet för anmälda misshandelsärenden.

Misshandel av barn under sex år var ovanligare under helgerna, under julen var det två fall totalt per dag och under nyår sex, medan åtta små barn drabbades i genomsnitt varje dag under året.

Kvinnomisshandeln ökade något vid jul men kulminerade under nyårshelgen då det i stället för snittet på 74 anmälningar per dag steg till nästan 160 ärenden. Kvinnorna råkade ut för misshandel oftast under nattetid mellan 01 och 03.

På Sundsvalls kvinnojour arbetar Elisabeth Unander.

– Skillnaden nu mot tidigare är att det är lika illa året om. Vi har fem platser för kvinnor och femton för barn. Nu är bara en plats ledig och vi räknar med att de som är här blir kvar över helgerna.

Det största bekymret som uppstått på senare år är bristen på lägenheter i Sundsvall, det gör att kvinnorna blir kvar onödigt länge på kvinnojouren.

Vid nyår steg även anmälningarna om misshandel mot män mycket, från snittet på 102 per dag till 272.

Lägst antal fall av hot var det under julen medan nyårshelgen toppade även den statistiken.

Fotnot: Färre brott anmäls än som begås enligt BRÅ. Statistiken är till för att visa när behovet av polisinsatser är störst.

Mer läsning

Annons