Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är rättvisan?

Annons

Rättvist?

Ja, utifrån det valsystem politikerna bestämt att vi ska ha.

Men då det blir så fel, där inte alla röster är lika värda, borde det vara en självklarhet för alla politiker att fundera på om inte systemet ska ändras.

Det svenska valsystemet är krångligt och det här med mandatuträkning är svårbegripligt, nästan en omöjlighet att på ett enkelt sätt förklara.

Det som däremot är begripligt att förklara är att de måste vara fel då ett parti får fler röster än ett annat, men ändå färre mandat.

Det förstår alla.

De flesta partierna och partiföreträdare jag pratat med anser också att det är helt galet. Undantagen är de två största partierna, M och S som inte lika spontant ser felaktigheten i systemet.

Socialdemokraterna försvarar deras klena intresse för att förändra systemet utifrån aspekten att det är viktigt att ha fyra valsedlar, att garantera att folk från alla kommundelar kommer in i fullmäktige.

I sak viktigt men problemet är att det nuvarande systemet inte ger något sådan garanti eftersom det är fritt fram för partierna att enbart ha en valsedel, oavsett antal valkretsar.

Det viktigaste är att varje parti, oavsett antal valsedlar, tar ett ansvar att geografiskt fördela mandaten.

Tanken med fyra valkretsar är ett arv från förr i samband med kommunsammanslagningen 1974.

En indelning som i sig är ganska svårbegriplig, där exempelvis Granloholm och Indal-Liden/Holm/Stöde hamnar på samma lista.

Det gör att inte ens hos Socialdemokraterna med fyra valsedlar finns någon garanti för att personer i de nordvästra delarna av kommunen (från Bergsåker upp mot Liden/Holm) blir invalda i fullmäktige.

Det är handlar mycket om en förtroendefråga men är ytterst en rättvisefråga.

Tänk er själva om den slumpmässiga tombolan som är inbyggd i valsystemet ska avgöra vem som ska styra Sundsvall.

Här har politikerna en hemläxa att ta tag i.

Mer läsning

Annons