Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var med och startade dagis i Lillgården

Det har gått 54 år. Men Märta Säll Ölén minns hur roligt och fint det var när dagis startade i Lillgården 1951. Då hade huset stått tomt en tid sedan barnkrubban stängts.
— Det är viktigt att bevara huset. Jag kan inte begripa varför den inte byggnadsminnesförklaras.

Annons
När dagis skulle öppna sökte Märta Säll Ölén dit som kokerska, i praktiken betydde arbetet en allt-i-allo tjänst.
Från början minns jag hur vi satt och sydde gardiner för att det skulle bli fint.
Det var inga blöjbarn som togs emot, ändå var det tre fast anställda och tre praktikanter som skötte om de 20 barnen. Men det var med fast hand som föreståndaren styrde och hon deltog inte barnens lekar. En underbar tid tycker Märta Säll Ölén som alltid trivts tillsammans med barn.
Nu förstår hon inte vart utvecklingen är på väg.
De drar in på skolor och äldrevård men bygger ett scenhus, jag begriper det inte. Jag älskar att gå på teater och har alltid varit intresserad av kultur, men det finns ju både teater och Tonhallen, ett scenhus verkar överflödigt. Framför allt vill jag att man ska bevara Lillgården.
Trots att Märta Säll Ölén snart fyller 75 år är hon full av livskraft och vilja. Hon är glad att det äntligen bildats en aktionsgrupp för att rädda Lillgården och hon tänker stöda gruppens arbete. Plus att hon hoppas genom det få kontakt med barn och anställda som arbetade på dagiset samtidigt som henne.

Mer läsning

Annons