Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje vuxen har könsherpes

Var tredje vuxen i Sverige har könsherpes, de flesta utan att veta om det. Men den som en gång fått sjukdomen är alltid smittbärare. — Det viktigaste är att skydda sig med kondom, säger barnmorskan Margareta Wetterholm på Ungdomsmottagningen i Sundsvall.

Annons
Ett herpesutbrott kan vara mycket smärtsamt med hög feber, influensasymptom och smärtsamma blåsor i underlivet. Det kan också ge diffusa symptom. Kanske bara lite klåda, ömhet och eventuellt någon liten blåsa.
Vid misstanke bör man söka läkare för att få en diagnos.
Det är viktigt att behandling med mediciner sätts in snabbt. Efter några dygn är de värsta symptomen borta. Men till skillnad mot klamydia finns det ingen risk för sterilitet.
För några återkommer herpesutbrotten då och då. Kvinnor kan få blåsor varje månad vid menstruationen. Andra får bara symptom i samband med att de smittats.
Men för alla blir symptomen mindre med tiden. Också när könsherpesen inte behandlas försvinner symptomen inom ett par veckor. Medicinering lindrar men kan inte bota sjukdomen. Och det går att testa sig med ett vanligt blodprov.
Enligt flera undersökningar har var tredje vuxen i Sverige könsherpes. Men åttio procent eller 1,7 miljoner svenskar känner inte till att de bär på sjukdommen. Inte heller att munherpes kan smitta till könsorganen vid oralsex.
Trots att sjukdomen är relativt lindring ställer den till med problem i relationen till en partner. Många drar sig för att berätta av rädsla för att den andra ska dra sig undan. Fortfarande är sjukdomen behäftad med skuld och skam.
Jag tycker inte att man behöver berätta om man träffar någon på krogen som man tänker gå hem med. Men man ska aldrig ljuga och säga att man alltid haft skyddade samlag. Sen är det upp till var och en att skydda sig, säger Margareta Wetterholm.
Hon möter både yngre och äldre människor i sitt yrke. Ungdomar upp till tjugoårsåldern på Ungdomsmottagningen och äldre när hon hjälper ett läkemedelsföretag via webben med rådgivning.
Det handlar kärlek och sexualitet och om starka känslor. Många tycker att de varit dumma när de utsatt sig för onödiga risker. Jag brukar säga att ingen är mer än människa och att man lär sig av sina misstag. Könsherpes är förälskelsens pris.
Margareta Wetterholm menar att man varken ska förstora eller förminska problemen med könsherpes. Att få rätt information och möjlighet att prata är viktigt. Och det kan man få i dagens samhälle på ungdomsmottagningarna eller vid läkarbesök.Mer läsning

Annons