Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdar sin sjuke make gratissparar jättebelopp åt kommunen

/
  • Sonja vårdar sin man Olle Vesterlund hemma, sparar pengar åt kommunen, men får ingen ersättning. De flyttade från Njurunda till Harmånger för att Olle skulle slippa gå i trappor.

Det uträttas stordåd, ofta i i det tysta, när anhöriga vårdar sina nära och kära. Om det är alla överens, men varför ska de anhöriga jobba gratis? Det frågar sig Sonja Vesterlund som för ett år sedan flyttade med maken Olle från Njurunda till ett mer handikappvänligt hus i Vattrång, Harmånger.

Annons
- Det vore bra med en liten ekonomisk uppmuntran. Fel att hemvårdnadsbidraget tagits bort, säger Sonja.
Bidraget var på cirka 2.000 kronor per månad. Nu inskränker sig kommunens stöd till anhörigvårdare till bland annat avlastning, tillfälligt boende och hjälp av hemtjänsten.
Olle har drabbats av demens och behöver tillsyn dygnet runt. Sonja har som undersköterska jobbat med dementa i över 20 år, men har nu pension. Som pensionär får hon ingen ersättning.
Om hon inte varit pensionär, hade hon kunnat sluta sitt vanliga jobb och ansöka om att bli anhörigvårdare med lön från kommunen, uppger Margareta Larsson, äldreomsorgschef i Nordanstig.
- Att vi tog bort hemvårdnadsbidraget handlar inte om pengar. Det beror bland annat på att de anhöriga då ofta såg det som en tvingande plikt att sköta de sjuka. Det kunde sluta med att de anhöriga jobbade så hårt med vården att de själva drog på sig sjukdom, säger äldreomsorgschefen.
- Jag tvivlar på det, säger Sonja Vesterlund. En kommunal vårdplats är jättedyr, och det vore anständigt om vi fick en ekonomisk uppmuntran.
Hon har noterat att s-kongressen beslutat om att anhöriga ska få bättre stöd för vård, vilket ST skrev om i måndags.
- Vi måste betala 100 kronor för lån av Olles rullator. Även hans trygghetslarm för 75 kronor per månad måste vi betala, trots att kommunen sparar tusentals kronor på hemvården av Olle.
För dementa är det jätteviktigt att de får vara kvar i sin hemmiljö, där de känner sig trygga, fortsätter hon. Olle är 75 år och om han hamnar på ett kommunalt boende, är risken stor att han \"går ner sig\" snabbt.
Margaretha Larsson vet inte om det blir några ändringar med anledning av s-kongressens beslut, men i dagens läge ser hon inga möjligheter att införa betalning för de anhöriga, däremot stöd i andra former för att avlasta.
- Det här är en viktig fråga, säger Sonja. När förre moderatledaren Gösta Bohmans fru blev sjuk, blev det plötsligt skriverier om anhörigvården. Det är inte bara jag som önskar en ändring.

Mer läsning

Annons