Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdare frias från smuggelmisstankar

Vårdarvikarien stängdes av från rättspsyk efter misstankar om att han planerat att smuggla in droger till en patient.
Nu är brottsmisstankarna avskrivna, men jobbet får han inte tillbaka.

Annons
Även om åklagaren lagt ner förundersökningen är han inte välkommen att arbeta på kliniken längre, säger chefsöverläkare Erik Söderberg på rättspsyk.
Påståendet att den timanställde vårdaren försökte organisera insmuggling av vapen eller droger till en patient är en av flera händelser som skakat rättspsyk denna höst.
Enligt vice chefsåklagare Bertil Månsson var det en annan patient som slog larm, och lät två mellanchefer på kliniken avlyssna ett telefonsamtal som han hade med vikarien. I förhör har dessa tre personer lämnat lite olika och delvis motstridiga uppgifter om vad vikarien ville. Men det ska ha varit ett resonemang om tabletter som skulle smugglas in på avdelningen. Vapen ska också ha nämnts, men i mindre konkreta ordalag.
Ett dygn efter att klinikledningen fått kännedom om vikariens samtal hörde han själv av sig till sina chefer och berättade.
Han berättade om det här och tyckte själv att det hade gått för långt. Han ville ha ett slut på det, säger Bertil Månsson.
Vikarien delgavs misstanke gällande stämpling till narkotikabrott, men eftersom han själv trädde fram och berättade för sina chefer lägger åklagaren nu ner förundersökningen.
Det finns inget som tyder på att han kände till att ledningen redan visste om det. Därför kan jag inte styrka annat än att han frivilligt förhindrat att brottet blev av, säger Bertil Månsson.
Det här betyder inte att vårdaren får komma tillbaka och jobba på rättspsyk.
Ett stort nej, är svaret på den frågan, säger Erik Söderberg.
Flera omständigheter ska ligga till grund för det beslutet. Exakt vilka vill Söderberg inte redovisa i ST.
Det ankomer inte på mig att svartmåla folk i media. Men att överhuvudtaget hamna i en sån situation att man blir misstänkt för brott är olämpligt, säger Erik Söderberg.


Mer läsning

Annons