Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdshus vill inte vara granne med hästgård

Benny Friberg på Dingersjö Wärdshus är kritisk till granngårdens hästhållning.
Men miljökontoret avvisar hans skrivelse. De påpekar att gödselhantering och annat kommer att skötas enligt gängse regler.

Annons
I ett brev till miljökontoret på Sundsvalls kommun framför Benny Friberg klagomål på granngården, Dingesjö Gård. Han ifrågasätter deras hantering av gödsel och att det finns ett tillfälligt stall nära vandrarhemmet på Dingersjö.
Anledningen till kritiken är att han är oroad för sin verksamhet då hästhållning drar till sig råttor möss och flugor. Han klagar också på att hästarna sparkar i stallväggarna under nattetid, när tåget kör förbi och påstår att ägarna inte har tillstånd för hästhålling.
Kommunen påpekar att inget sådant tillstånd behövs då det endast finns 6 till 7 hästar på gården. Hästarna ska innan året är slut inhysas i ett nybyggt stall som ska uppföras på samma plats som den lagård som brann ned för några år sedan.
Kommunen har ingenting att invända mot den djurhållning som finns på gården idag och inte heller den som ska finnas i framtiden. De skriver att många vill bo i lantlig miljö under semestern och att de som är extra känsliga kan välja ett annat boende.
De påpekar att området inte är detalplanerat och därför är att betrakta som landsbygd. Djurhållning är ett normalt inslag på landsbygden och innebär en påperkan på omgivningen. Dessutom har både Dingersjö Gård, där det tidigare var jordbruk, och värdshuset funnits under många år.

Mer läsning

Annons