Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våren 2007 släcks det analoga tv-nätet

Våren 2007 släcks de analoga tv-sändningarna i Medelpad enligt det förslag som Digital-tv-kommissionen i går lämnade till regeringen. Att skaffa digital-tv kostar allt från en knapp tusenlapp till flera tusen kronor om året. Allt beror på hur många kanaler du vill se och hur många digitalboxar du behöver.

Annons
I höst stängs de analoga sändarna av i Gävle, Motala och på Gotland. I går lämnade Digital-tv-kommissionen sin plan till regeringen för hur den fortsatta avvecklingen av det analoga marknätet i Sverige ska gå till. Enligt förslaget stängs de analoga sändningarna i mellersta Norrland våren 2007.
Förslaget ska nu beredas hos regeringen. Går det bra tror vi på ett beslut i maj, i värsta fall i juni, säger Pierre Helsén, huvudsekreterare på Digital-tv-kommissionen.
Men majoriteten av hushållen berörs inte.
Hälften av befolkningen tittar i dag på kabel-tv och de berörs inte alls eftersom de där kommer att fortsätta sända analogt. En femtedel har parabol och av de 30 procent som tittar via marknätet har i dag tio procent redan anslutit sig till Boxer. Så det är cirka 20 procent kvar som måste göra något för att se tv i framtiden.
Något som inte behöver kosta flera tusenlappar om året.
Det är viktigt att betona att man inte är piskad att bli Boxerkund för att kunna se digital-tv i marknätet. Det finns fri-tv, säger Jan-Olof Gurinder, senior adviser på SVT.
I det fria utbudet ingår SVT 1, SVT 2, SVT 24, Barn- och kunskapskanalerna och TV 4. För att se dessa kanaler krävs en enkel digitalbox, som kostar 600700 kronor.
Men kostnaden blir högre om du har flera tv-apparater som du vill kunna se på samtidigt, eller vill ha möjlighet att spela in program på andra kanaler än den du tittar på. Då behöver du nämligen en digitalmottagare till varje apparat.
Vill du ha fler kanaler via din vanliga tv-antenn är det Boxer som gäller. Men då blir det dyrare. Förutom månadshyra för de kanaler du väljer betalar du en startavgift på 395 kronor. Sedan tillkommer en kortavgift på 248 kronor i halvåret, dock inte de första sex månaderna.
Det gäller också att i förväg tänka igenom vilket utbud man vill ha. Annars kan det bli onödigt dyrt.
Den sämsta affären man kan göra är att först köpa en digitalbox med kortplats och sedan teckna abonnemang med Boxer. Då är det bättre att ta ett abonnemang på ett eller två år och få med boxen billigt. När abonnemangstiden är slut kan man avgöra om man vill ha alla dessa kanaler eller nöjer sig med det fria utbudet, säger Jan-Olof Gurinder.
Men det finns kritiska röster till att de analoga tv-sändningarna upphör. Många av dem är pensionärer.
Flera har hört av sig och tycker att om man lägger om till digtial-tv borde man få boxen och inte behöva betala för den själv. Många pensionärer har inte så stora resurser, säger Gunno Ohlsson på PRO i Sundsvall.

Vanliga frågor om digital-tv
Vilka är fördelarna med digital-tv?
Bild- och ljudkvalitén blir bättre. Vi kan få fler kanaler. På det analoga nätet finns endast plats för SVT 1, SVT 2 och TV 4. En analog kanal tar lika stor plats som 57 digitala.
Behöver jag en box till varje tv-apparat, video eller dvd-spelare ?
Ja, om du vill se på olika kanaler samtidigt eller om du vill spela in från en annan kanal än den du tittar på.
Det finns digitalboxar med flera mottagare, men de fungerar endast till fri-tv.
Har du abonnemang hos någon digital-tv-leverantör kan du hos de flesta teckna ett så kallat tvillingabonnemang. Det brukar ligga på halva priset jämfört med det första.
Måste jag köpa ny tv?
Nej, fråga din handlare om hur boxen kopplas till tv:n.
Måste jag byta antenn?
Nej, ofta fungerar den gamla antennen. Är den 1015 år eller äldre kan du behöva en ny. Orsaken till det är att digitala kanaler sänds på frekvenser som äldre antenner inte alltid kan ta emot. En bra ny antenn kostar cirka 500 kronor.
Vad ska jag tänka på när jag köper digital-box ?
Digital-tv-tekniken kommer att utvecklas mycket på några års sikt. Boxen kan som andra datorer behöva uppgraderas, något som inte är möjligt med alla boxar.
Källa: Konsumentverket och SVT.


Utbyggnaden av det digitala marknätet
î Sedan våren 1999 har vi haft digitala sändningar i marknätet.
î Cirka 30 kanaler har tillstånd att sända där.
î 38 procent av svenskarna ser digital-tv i dag.
î Maj 2003: Riksdagen beslutade att stegvis gå över till digitala tv-sändningar och avveckla det analoga marknätet.
î 20 april 2005: Digital-tv-kommissionen lämnar förslag till regeringen om hur de analoga sändningarna ska avvecklas.
î Hösten 2005: Släckning av näten i Motala, Gävle och på Gotland.
î Januari 2006: Marknäten ska vara utbyggda så att 98 procent av befolkningen kan se digital-tv. När övergången är klar 1 februari 2008 ska 99,8 procent av befolkningen nås.
î Alla länder i Europa planerar att helt gå över till digitala tv-sändningar.
Källa: Digital-tv-kommissionen.

Leverantörer av digitala kanaler
Satellit: Canal Digital, Viasat.
Digitala marknätet : Boxer.
Kabel-tv: Com hem, UPC, Canal Digital Kabel, Kabelvision.
Bredbands-tv : Telia, Bredbandsbolaget, Canal Digital Bredbands-tv, FastTV.net.

Mer läsning

Annons