Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargjakt kan få fortsätta i Dalarna

Vargjakten i Dalarna är över - för tillfället. På fredagen fälldes den åttonde och sista av de vargar som länsstyrelsen gett tillstånd för att skjuta. Men fortfarande finns minst två vargar kvar i reviret.

Annons

På fredagen fälldes den åttonde och sista av de vargar som länsstyrelsen gett tillstånd för att skjuta. Men fortfarande finns minst två vargar kvar.

– Det verkar finnas fler vargar i reviret än vi trodde när tilldelningen gjordes. Vi har redan fått en muntlig förfrågan om tillstånd att fortsätta jakten, säger Stig-Åke Svenson, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Dalarna, till TT.

Den sista varg som sköts i Dalarna var en hane i ett revir i Leksands kommun.

– Av allt att döma var det alfahannen. Bredvid denne fanns enligt jägarnas rapporter ytterligare en stor varg, sannolikt alfatiken. Dessutom har man sett en varg till i området, säger Stig-Åke Svenson

Under helgen kommer man att försöka spåra de återstående vargarna inom reviret. Något beslut om att eventuellt fortsätta jakten tas inte förrän tidigast i nästa vecka.

– Vi hade ju en gemensam tilldelning på 44 vargar för Dalarna, Värmland och Örebro län. Ska den kvoten utökas måste vi också diskutera frågan med de övriga jaktområdena, säger Stig-Åke Svenson.

Jakten i Värmland avslutades den 27 januari. Då hade 24 vargar fällts. I Örebro har 11 av 12 tilldelade vargar skjutits.

Mer läsning

Annons