Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värk vanligare bland kvinnor

Nästan varannan kvinna har värk i rygg, nacke och axlar. Men numera får de allt oftare sällskap av männen i sjukgymnasternas väntrum.

Annons
42 procent av Sveriges kvinnor har återkommande värk i nacke, rygg och axlar, visar en ny undersökning från Apoteket. Bland män är siffran 28 procent.
Den gängse bilden är att kvinnorna dubbelarbetar och därför slits ut i högre grad än män. Men verkligheten är mer komplex. I den mån kvinnor har mer ont spelar kroppskonstruktionen in. Kvinnors kroppar är mindre robusta. Ny forskning visar också att de upplever smärta starkare än män, utom då naturen specialrustat dem i samband med graviditet och förlossning.
Vi vet att kvinnor söker mer hjälp mot värk än vad män gör. Men män kan ha lika ont fast de inte kommer hit, säger sjukgymnast Dan Christmansson vid företaget Chris Rehab i Sundsvall.
Och könsskillnaderna jämnas ut. Numera kommer också allt fler män till sjukgymnasterna. I rygg-, nack- och axelproblemen ser Dan Christmansson hur kontorssamhället och den lika stillasittande fritiden kräver offer bland kvinnorna, men också bland männen.
Så länge folk sitter vid datorerna kommer vi sjukgymnaster att ha hur mycket jobb som helst, säger han.
Den trista sanningen är att det i dag, till skillnad från under industrins guldålder, inte går att göra särskilt mycket mer för att underlätta den fysiska arbetsmiljön. Det som måste till är en förändring inuti våra huvuden: insikt om att våra kroppar är byggda för rörelse.
När vardagen inte bjuder på den måste vi aktivt söka den - genom att till exempel att skifta arbetsställning ibland och skaffa oss motion.
Även om smärtan redan dykt upp är motion och omväxlande kroppsställningar en bra medicin. Det är aldrig för sent.

Mer läsning

Annons