Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världseliten gästar Sundsvall

/
  • Fyra Sundsvallslyftare tävlar i VM. Från vänster: Christoffer Öberg, Fredrik Jäder, Amit Selberg och Fredrik Svensson.

Världens bästa bänkpressare intar Tonhallen i Sundsvall.
– Jag förväntar mig att det blir många världsrekord och jag är övertygad om att vi får en stämning som aldrig tidigare skådats under ett VM i bänkpress, säger Marcus Hirvonen, meet director för evenemanget.

Annons

Den 20 maj inleds VM i bänkpress i Tonhallen. Det blir den 26:e officiella VM-tävlingen som arrangeras, och andra gången den hålls i Sverige. Ungefär 300 lyftare från 30 olika länder gör upp i en lokal som vanligtvis erbjuder shower och musik.

– Vi tittade på olika lokaler innan vi bokade Tonhallen. Vi vill att det hellre ska likna en konsertupplevelse än en källargymsupplevelse. Man ser bra vart man än sitter och vi tror att det kommer bli en fantastisk inramning, säger Marcus Hirvonen.

Det är första gången VM arrangeras i Sundsvall.

– Det finns en stark lyftartradition här och vi konkurrerade ut bland annat Polen, USA och Sydafrika som också ansökte om att få arrangera VM i år, säger Marcus Hirvonen.

Tävlingarna pågår i fyra dagar och hittills har många biljetter sålts.

– På lördagen är det slutsålt men vi kommer att släppa några biljetter i dörren. Det blir en upplevelse utöver det vanliga att ha runt 800 i publiken. På fredag och lördag är det halvfullt just nu men vi hoppas att det fylls på.

Under fredagen lastades vikter, stänger, podium och annan utrustning in i Tonhallen.

– Det är några ton att bära. Mest utrustning krävs för att de som tävlar ska ha möjlighet att värma upp.

Arrangörerna har bokat upp tre hotell i Sundsvall för att kunna erbjuda boende till de tävlande och övriga inblandade i tävlingen. Och förberedelsearbetet är nu inne i en hektisk period.

– Jag tycker att vi har skött planeringen väldigt bra. Men nyss fick jag ett samtal: "Tjena, kan du hämta sextio ryssar på Arlanda?" – vissa saker går helt enkelt inte att planera för, säger Marcus Hirvonen.

Fyra lyftare från Sundsvall är med och tävlar i VM. En av dem är Amit Selberg som kom på en tredje plats under VM i Danmark förra året.

– Jag hoppas på mycket folk under hela veckan. Framför allt torsdag och fredag då vi också har lokala lyftare som behöver hemmapublikens stöd, säger Sundsvallslyftaren.

Första gången Amit Selberg tävlade i VM i bänkpress var 1994 i Järvenpää, Finland.

– Kodama Daiki från Japan är storfavorit i år. Men allt kan hända och vad det skulle betyda för mig att vinna på hemmaplan går inte att beskriva i ord, säger Amit Selberg.

På onsdag inleds VM med juniortävlingar. Då har arrangören valt att bjuda in skolklasser att komma och se tävlingen gratis.

– Vi tyckte att det var en bra idé för att bygga lite intresse kring idrotten. De får chansen att se lyftning på den absoluta toppnivån, säger Marcus Hirvonen.

Mer läsning

Annons