Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsrekord i cityshopping?

/

Annons

Krönikören följde med ett halvt öga världsrekordet på bron från sin södermalmska veranda.

Och en tanke slog honom osökt: tänk om cirka 10 000 kommuninvånare med samma beslutsamma entusiasm skulle tåga från hamnparken, över en avstängd E4 och upp längs Storgatan för att försöka slå ett lokalt rekord i shopping i Sundsvalls city.

En mäktig folklig demonstration, kombinerat med köplycka, för att visa sitt stöd och försöka rädda cityhandeln. Plakat med budskap typ No more Birsta och Hemköp kvar i stan bland de mer militant lagda deltagarna.

Svensk Handel-representanten Kjell Undén skulle stå utanför sin tobaksaffär och känna glädjetårar tränga fram i ögonvråna, för att, om krönikör Nygren känner honom rätt, sedan vända sig om och skicka i väg ett symboliskt uppsträckt långfinger i ett fuck you i allmän riktning mot kommunhuset, där han mest mötts av tomma, oförstående blickar för sina krav och förslag till förbättringar för att öka citys möjligheter att ens hjälpligt kunna konkurrera med köp-meccat i Birsta.

Sjukvårdstält för utmattade cityshoppare skulle kunna resas på Stora torget, släpvagnar finnas att låna för att få hem alla nyinköpta prylar, och kollektivtrafiken skulle rekordförsöksdagen till ära köra nolltaxa.

Kjell Lönnå med kör skulle också finnas på torget, sjungande lovsånger till Mammon, och kanske slänga in en humoristisk omgjord julvisa som börjar:

Och shopparen raskar över isen...

En sammantaget lockande vision som fick krönikören att le på sin veranda, medan blicken artigt pendlade mellan bron och live-sändningen i Dagbladet-TV.

Men fullt så jävla roligt kommer det aldrig att bli, förstås. Lika lite som markvärme, eller att Systemet på Torggatan skulle ha mellandagsrea.

Vad vi har i stället är lätträknade cityshoppare som lite osäkert vacklar omkring på isiga trottoarer. Och lokalhyror så skyhöga så att de snart kan bli en fara för flygtrafiken.

Krönikören, som dagligen rör sig i city, noterar hur butiker knappt hinner öppna förrän skyltfönstren täcks med Tokrea! 30 % på allt, innan det blir 70 % och butiken till slut föremål för en konkursförvaltare. Inte ens en stor kedja som Hemköp såg ekonomisk point med att försöka hålla sig kvar i Stenstan och stänger i februari innan hyresavtalet hinner träda i förlängning.

Men, som krönikör Nygren vill minnas att han varit inne på i tidigare betraktelser, handlarna själva måste förstås också bli mer aktiva, typ med fler tjejkvällar på stan och liknande tydligen framgångsrika jippon, och inte bara se ut som sårade oskulder i lokalpressen när det barkar åt helvete.   

Mer läsning

Annons