Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmande ord på kyligt torg

/
  • Marshaller i hjärtform tändes på Stora torget för att understryka fem-i-tolvrörelsens budskap.
  • Fem-i-tolvrörelsens manifestation på Stora torget samlade ett 50-tal medmänniskor.
  • Birgitta Krona från Asylkommittén var en av talarna.
  • – Vår invandrarminister är utbildad sociolog men arbetar mot humanistiska, medmänskliga värden, sa Karin Hasselgren som företrädde sig själv.

I ett ruggigt, kyligt Sundsvall slöt ett femtiotal personer upp vid Fem-i- tolvrörelsens manifestation. Musikern Yamandu Pontvik inledde med en sång.

Annons
De flesta lunchlediga tittade nyfiket för att se vad som var på gång på Stora torget, skyndade sedan vidare i snögloppet. Först bland talarna var Karin Hasselgren som representerade sig själv.
Hon hoppas att Sverige ska leva upp till sitt löfte att ingen människa som utsätts för förföljelse i sitt eget land ska skickas tillbaka dit.
Efter Karin Hasselgren talade Marcus Junkka, representant för Mötesplats Sundsvall mot diskriminering. Han påminde om att de mänskliga rättigheterna som ska skydda individen.
Birgitta Krona från Asylkommittén inledde sitt anförande med sången I natt jag drömde ... Hon hoppades att det om fem år inte skulle behövas en manifestation för att vädja om solidaritet. liknande den i dag.
Mona Lindström från Rädda Barnen talade om de apatiska barnen.
Vi välkomnar den granskning som länsstyrelserna ska göra för att utreda hur socialtjänsten har handlat. Vi hoppas också att de bevakar hur polisen kommer att handla när det gäller de apatiska barnen. Organisationen Rädda Barnen är kritisk till att ministrarna Morgan Johansson och Barbro Holmberg drar alla flyktingfamiljer med apatiska barn över en kam när de misstror dem.
Fem-i-tolv rörelsen startades i Härnösand 1988, då rasismen växte sig stark. Sara Wallin, 17 år, var en av initiativtagarna till rörelsen. Året därpå mördades hon och hennes kompis av en invandrare. Saras pappa Stig Wallin fortsatte att arbeta i sin dotters anda.
Upprinnelsen till att Sundsvallsborna samlas varje år för att protestera mot rasism är morden som \"lasermannen\" utförde på invandrare 1991. Kommittén mot rasism bildades och den lyckades samla många partier och organisationer. En av grundarna var Kjell - Åke Hermansson. Bland de organisationer som slöt upp till manifestationen var Fem-i-tolvrörelsen.

Mer läsning

Annons