Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värsta isläget på länge – hela Bottenhavet täckt

/
  • Isläget gör att allt fler fartyg behöver assistans.
  • Hela Bottenhavet från Sverige till Finland är täckt av is vilket innebär att isbrytarna har fullt upp.
  • Isbrytaren Ymer bryter loss det holländska fartyget Baltic Tara utanför Sundsvall på onsdagsmorgonen.

Det är över tio år sedan det var ett så hårt isläge som det är nu. En satellitbild från onsdagsmorgon visar att hela Bottenhavet är täckt av is. Något som ställer till ordentliga problem för sjöfarten.

Annons
Fartygen som behöver assistans blir fler och fler. I går låg det litauiska fartyget Rasa fast i isen utanför Sundsvall. Omkring lunchtid blev hon sittandes i ismassorna och inte förrän vid midnatt kunde hon med hjälp av ett annat fartyg ta sig loss. Då var isbrytaren Ymer på väg från Husum för att assistera men kunde i stället hjälpa båtar in till Örnsköldsvik.
Vi var på väg men fick information om att hon fått assistans, säger Ola Andersson, överstyrman på Ymer.
Den väldiga isbrytaren kunde sedan hjälpa andra fartyg söderut genom att bryta en farbar ränna. Väl framme i Sundsvallstrakten var det mer jobb som väntade.
Det var det holländska fartyget Baltic Tara som satt fast i isen. Ymer kom skeppet till undsättning vid åttatiden på onsdagsmorgonen. Sedan assisterade isbrytaren holländaren in till Åstholmsudde och släppte den vid halvtiotiden.
Isläget gör att båtarna fastnar även söder om Sundsvall. I går fick isbrytaren Atle hjälpa samma holländare i trakten kring Gävle. Och prognosen säger att det inte lär bli bättre framöver.
Till helgen ska det bli västlig isdrift. Det betyder att det kommer att sättas igen i Sundsvall och Gävle, säger Ola Andersson.
Fotnot: ST:s reportageteam har följt med Ymer under några dagar och i ST på söndag kan ni följa arbetet ombord i ett längre reportage.

Mer läsning

Annons