Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vatten, vatten bara vanligt kranvatten

/
  • På samma sätt som vid provsmakning av vin är doft en viktig egenskap. Här luktar Jan Holmström på drycken.

"Ett rent, friskt och mineralrikt vatten med härliga aptitretande egenskaper".
Så löd motiveringen när Sundsvall gick till final i tävlingen om landets bästa kranvatten.

Annons
Sundsvall har ett av landets bästa vatten. Det står klart sedan kommunen vann onsdagens regionsfinal i stadshuset. Fjorton kommuner ställde upp och tillsammans med Örnsköldsvik, som kom tvåa, får nu Sundsvall delta i riksfinalen i Stockholms stadshus den 16 november. Förväntningarna på en bra placering där är stora.
Det är tätposition som gäller, säger Micael Löfqvist, vd på Mittsverige vatten.
Tävlingen avgjordes med ett så kallat blindtest där jurymedlemmarna endast fick ett nummer på glaset de testade. I juryn satt fyra lokala representanter från vinprovarföreningen Munskänkarna samt en expert från tidningen Allt om Mat:s vinprovargrupp. Enligt dem var provningen jättesvår eftersom det rörde sig om så bra vatten överlag.
Bertil Sundberg är sektionschef för Munskänkarna i Sundsvall och var med förra gången tävlingen arrangerades, 1997.
Helhetsintrycket på vattnet är mycket bra. Bättre en förra gången, säger han.
Han menar också att det är viktigt att vi får upp ögonen för kvalitén på kranvattnet. Testvattnet till tävlingen hade för Sundsvalls del hämtats från en av kranarna på Metropolhuset, mitt emot Västermalms skola.
Med den här kvalitén på vattnet vi provat här finns det ingen anledning till att köpa vatten på flaska, säger Bertil Sundberg.
När juryn provar vatten gör de på ungefär samma sätt som när de provar vin. Doft, smak och helhet är några av de saker man tar ställning till vid provsmakningen.
Det är flera olika egenskaper som ska sitta ihop till något harmoniskt, säger Jan Holmström, en av jurymedlemmarna.
Sundsvall med omnejd har ett väldigt bra vatten och delfinalen i den här regionen klassas av arrangörerna som en av de hårdaste. Totalt ställer 178 kommuner upp i den riksomfattande tävlingen och tio delfinaler kommer att ta fram de slutgiltiga finalisterna och en av dem är alltså Sundsvall.

Mer läsning

Annons