Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet runt tippen kan vara kraftigt förorenat

Vattendragen runt Tövabäcken kan vara kraftigt förorenade av det giftiga lakvattnet som runnit ut från Blåbergstippen. En bonde i området har varnats för att låta sina djur dricka vattnet.

Annons
Det var vid en rutinprovtagning vid lunchtid i tisdags som läckan från Blåbergstippen uppdagades. Vatten med fosfor, kväve, tungmetaller och andra miljögifter hade då stått och runnit ut. Hur länge är ännu okänt.
Vilka konsekvenser läckaget kommer att få ska också utredas vidare. Resultatet på proverna kommer tidigast i morgon, torsdag, men det handlar om mycket giftiga ämnen.
Ja, det är inga roliga grejer precis, säger Anne Marie Fors vid miljökontoret.
Vattendragen i området tros vara rejält drabbade.
De var kraftigt förorenat och det är de väl förmodligen i dag också i de här tillflödena i Tövabäcken, säger Anne Marie Fors.
Lakvattnet leds normalt från Blåbergstippen till Tivoliverket via en ledning som går genom stan. Det är här någonstans som det blivit ett stopp. Flödet har nu stoppats och i stället samlas lakvattnet i dammar uppe vid tippen.
För att lokalisera sträckan håller Reko på att gräva upp marken vid ledningen. Detta sker just nu längs en sträcka som är ett par kilometer lång, ner mot E14.
Vi spolar rent i alla brunnar, säger Lena Forsström, miljösamordnare vid Reko Sundsvall.
Enligt miljökontoret har man hittills hittat en pet-flaska och en bit frigolit som skulle kunnna vara orsaken till stoppet.

Mer läsning

Annons