Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växelvård skulle hjälpa dem att bo kvar hemma

/
  • – Det är obarmhärtigt att inte Helga får vila. Om hon fick avlastning skulle hon orka mer de veckor jag är hemma, säger Inge Sjölander.
  • Med mycken möda lyckas Inge Sjölander ta sig från rullstolen till sängen med hjälp av hustrun Helga. Men något avlastningsboende får han inte, trots att också Helga börjar få en del krämpor.
  • Hemtjänsten kommer på morgonen och hjälper Inge att ta sig ur sängen och till toaletten. Men ofta vaknar han tidigare och då måste Helga hjälpa honom.

Han väger dryga hundra kilo. Hon är en liten speta på dryga femtio. Han har haft stroke fyra gånger och är helt förlamad på vänster sida. Hon har dålig rygg och reumatisk värk. De vill gärna bo kvar i sitt hus men har förgäves sökt om växelvård, så att hon ska få avlastning från det tunga arbete som det innebär att ta hand om sin man.

Annons
Jag vill att Helga ska få vila, säger Inge Sjölander med gråt i halsen och tårar i ögonvrån.
Det är obarmhärtigt att behandla oss så här, jag har bott i Stöde hela mitt liv och betalat skatt.
1992 flyttade paret från gården till det mindre huset ett stenkast bort.
Tio år senare, 2002, blev Inge sjuk. Det närmaste året drabbades han av stroke vid fyra tillfällen, och en halsinflammation med över fyrtio graders feber. Efter en tid på sjukhus och senare Knutsgården kom han hem, och sedan dess har Helga tagit hand om honom. Hemtjänsten kommer morgon och kväll för att hjälpa Inge med uppstigning och läggning.
Men ofta behöver jag gå på toaletten innan de kommer. Och på kvällen kommer de så tidigt att jag måste lägga mig redan vid sju.
Jag trodde ju aldrig att jag skulle bli så här dålig, säger Inge.
Men Helga är också över 80 och inte så pigg längre. Hon har problem med ryggen och reumatisk värk som satt sig i fingrarna, något som försvårar då hon ska hjälpa Inge till exempel att ta sig från rullstolen till sängen.
Därför har paret ansökt om växelvård, som går ut på att Inge får bo på Knutsgården två veckor, och sedan hemma hos Helga i två veckor, eller kanske tre.
I morse ringde hon igen till socialtjänsten för att fråga varför inget händer men de hade inget att komma med. Vi har blivit erbjuden en servicelägenhet, men det vill vi inte, om vi ens har råd, säger Inge Sjölander.
Kvinnan på socialtjänsten bara undrar om vi inte har ändrat oss om lägenheten. Man kan ju tro att de bara vill ha bort oss så att hemtjänsten ska slippa åka ända hit till Vigge.
ST har sökt handläggaren på socialtjänsten utan att lyckas. Däremot fick vi tag i socialtjänstens boendesamordnare Monica Nilsson.
Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet, men normalt får man växelvis boende om en person som vårdar make eller maka i hemmet behöver avlastning. Det kan vara om hemtjänst inte finns eller om ena personen är helt låst i hemmet på grund av handikapp. Den som har fått avslag på en ansökan har möjlighet att överklaga beslutet.

Mer läsning

Annons