Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthuseffekten i Timrås kommunalhus

För ett par år sedan föddes idén hos Uno och Lea, som driver tomatodlingen i Ås, Ljustorp. Den inglasade utrymningsvägen på östra gaveln till kommunhuset utgör rena växthusmiljön, så varför inte prova med att plantera några tomatplantor längst ner och se hur högt de klättrar?

Annons
Sagt och gjort. Britt-Mari Wiberg på Miljö- och byggkontoret åtog sig att plantera de halvmeterhöga plantorna i rejäla krukor, så att de ska kunna växa åtminstone ett par våningar. Till förmodad glädje för personalen som kan få nyskördade tomater på mackan till eftermiddagskaffet ända fram emot hösten, om försöket lyckas.
Familjen Hörnström var tidigt ute med gula tomater vid sidan om de traditionellt röda, så det finns en gul variant med. I växthuset i Ljustorp har årets plantor nu kommit upp drygt två meter och redan satt rikligt med frukt som börjar mogna inom kort.
Britt-Mari Wiberg har för eget och familjens behov odlat grönsaker i många år hemma, där hon också har växthus sedan länge.
I de kommersiella odlingarna blir tomatstjälkarna uppåt tolv meter. De bladas av successivt och stammarna läggs längs golvet, så att man hela tiden har en grön överdel på ungefär tre meter som oavbrutet sätter frukt så länge vegetationsperioden räcker.
Hur höga de blir i ekokommunen Timrås hägn återstår att se.

Mer läsning

Annons