Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växtvärlden förändras längs kusten

Nya arter tränger in medan andra ökar sin utbredning. Det är ett digert material som Bernt Persson samlat in och som kommer att ingå i den kommande Medelpadsfloran.

Annons
Intressant har varit att notera att det finns ett antal växter på väg att spridas, som natt och dag som är vanlig till Uppsala men sällsynt norr därom, jag har hittat en lokal i Björköfjärden. Likaså jättebalsaminen, om några årtionden kommer den att ta över medan den för ett tiotal år sedan inte fanns med.
Vidare har Bernt Persson funnit ängsnäva, som är en helt ny växt för Medelpad, men bara på ett enda ställe, i Åvikebukten. Smalkaveldun som är ovanlig har han hittat som nordligast i Söråker. Andra glädjeämnen var två nya förekomster av knottblomster, på Alnö och i Tolvösand. Och den rödlistade arten glesgröe påträffades vid Sågbäcken, Tynderö. Strandklo fann han i Bodviken vilket är den nordligaste kända naturliga lokalen. Liksom den mycket ovanliga och rödlistade uddnaten i Söråkersviken.
Vackrast är kustarun, en liten rödviolett blomma som jag fann i stora mängder längs moränsträckan vid Lörudden, det är den nordligaste lokal vi känner till, säger Bernt Persson.
Sedan 1980 har Bernt Persson under barmarksperioden varit med och sammanställt landskapsfloror från Sörmland upp till Norrbotten. Han ingår nu i den grupp på halvdussinet personer som ska slutföra den Medelpadsflora som Rolf Lidberg var med och påbörjade i mitten på 1950-talet. Arbetsmaterialet består av två A4-pärmar som innehåller drygt tusen sidor, med fotnoter på så gott som varenda sida..
Vi hoppas att den ska finnas i affärerna till julen 2006, i sommar blir den sista inventeringen men sedan är det ändå mycket arbete som återstår, säger Bernt Persson.
Då har det gått nästan ett sekel sedan den senaste landskapsfloran kom i Medelpad, Erik Collinders publicerades 1909.
På torsdag kommer han till Sundsvall och berättar om kustväxterna i Studiefrämjandets lokaler.

Mer läsning

Annons