Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VD Ulrika Westin om Scandictvisten och visionerna för hotellet

/
  • Från hotellets tak har Ulrika Westin kunnat följa brobygget, nu drömmer hon om att bygga en skybar där.
  • Det har varit tuffa år under uppbyggnaden av Quality hotel.
  • Allt arbete har burit frukt, nu ger gästerna hotellet ett bra betyg

Snart är det tre år sedan Ulrika Westin axlade rollen som vd för Quality hotel. Numera är hon vd för Folkets hus och parks hela verksamhet.
Det har varit turbulenta år. Men det är en envis, uthållig och drivande kvinna som vet vad hon vill och tycker om att kämpa.

Annons

– Vi kommer att klara ett nollresultat i år, men det har varit jävligt kämpigt.

Första natten hotellet höll öppet den 1 februari 2013 var det bara en gäst.

– Det går att skratta åt nu, men det var inte roligt då.

Hotellet var helt stängt en månad för att sedan öppna i etapper mellan februari och maj. I februari hade hotellet 14 procents beläggning, så det som Scandic hävdat i rätten att Quality Hotel tog över deras kunder stämde inte alls.

I år ser beläggningen att hamna på 48 procent, att jämföra med snittet för Sundsvalls alla hotell som är 58 procent.

– Vi har växt lite hela tiden, om två år ska vi vara uppe i samma nivå som de övriga.

Musik är ett intresse hon har gemensamt med sin man, det har lett till satsningar på nöjesdelen. En stolthet är Meet & Greet, en satsning på kvalitativ underhållning och trerättersmiddag i exklusiv miljö.

– Vi är ensamma i Sverige med det. Vi tar bara emot 170 gäster i just det här unika konceptet så alla kan sitta nära scenen.

När Tomas Ledin kom såldes biljetterna slut på en timme och en kvart. Andra besökare har varit Eric Gadd, Sarah Dawn Finer, Nik Kershaw, Niklas Strömstedt, Orup och Bo Sundström.

Ulrika Westin har spännande visioner för verksamheten i framtiden.

– Att bygga en skybar på huset drömmer jag om. Utsikten är fantastisk. Där skulle vi ha fine dining. Kanske jag skulle kunna bli vigselförrättare och ha bröllop där. Locka hit internationella artister som Sting, Eric Clapton eller Mark Knopfler kanske. Allting går om man vill tillräckligt mycket. Vi behöver drömma lite större i Sundsvall.

Men allt är inte solsken. Föreningen är inte rik. Efter försäljningen av Folkets park så har vissa skulder betalats och kommunen har inte längre något borgensåtagande gentemot verksamheten. Kommunala bidrag var det många år sedan föreningen fick. Fast det finns en styrelse som är mycket engagerad och en vd som vill en hel del.

– Vi kör på samma kommersiella villkor som alla andra och allt vi gör här, gör vi av egen kraft.

Så pågår tvisten med Scandic och deras skadeståndskrav på mångmiljonbelopp.

– Jag förstår inte Scandics agenda, varför de kör så hårt. Vill de ta död på vår förening? Det är ett stort riskkapitalbolag som står som ägare bakom Scandic, jag tycker det är märkligt.

Hon ser allvarligt på situationen, det handlar om Folkets hus och parks överlevnad.

Vi tog inte över deras kunder, alla hotellkedjor har kundavtal och de följer ju med varumärket. Här har vi startat ett nytt hotell och det har varit kämpigt, att ligga ovanför järnvägen är av vissa att betrakta som ocentralt dessutom, och inte lika bra som cityläge nedanför järnvägen.

Scandics skadeståndskrav tycker hon är ett önsketänkande, det är inte rimligt.

– Men jag nedslås inte av Scandic. Vi ska klara av det här.

Det är inte första gången hon drar i gång en ny verksamhet. När hon klev in som vd på Grand hotel så fördubblades antalet rum och det mesta byggdes om. Just ombyggnadsskedet fick henne att tveka en aning när hon blev erbjuden vd-posten för Quality hotel. Men så insåg hon att det är just sådant hon är bra på.

– Det har varit väldigt tuffa år, vi har renoverat alla rum, lobbyn och restaurangen. Min roll har varit att bygga upp organisationen, entusiasmera personalen och sätta en ny kultur på verksamheten. Nu tycker många att vi har höjt kvalitén och det är bra gjort under de här knappa omständigheterna. Jag triggas av motstånd.

Hon älskar hotellvärldens myllrande liv som varar dygnet runt, alla möten med människor och att det ständigt händer nya saker och nya vänskaper blir till.

Fast alla händelser är inte lika önskvärda.

– Något som hänt flera gånger är att en gäst kommer hem på natten och har festat för mycket. Så ställer de sig i duschen och så småningom halkar de neråt och somnar på golvbrunnen. Ingen märker något förrän larmet går i gång när vattnet tränger ut och det är en vattenskada.

Ulrika Westins uppmaning är:

– Duscha inte innan du går och lägger dig, och om du gör det, lägg dig inte över golvbrunnen.

Mer läsning

Annons