Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är det enda bostadsföretag som bygger nya hyresrätter"

Fredd Sandberg (s) är ordförande i Mitthems bolagsstyrelse och kommunens högsta politiska församling – fullmäktige.
Han ser inget problem med att "allmännyttan" i Sundsvall tar ett mindre ansvar än de privata bostadsbolagen för dem som är svagast på bostadsmarknaden.
– Haken är vår brist på lediga lägenheter, säger han.

Annons
Fredd Sandberg pekar på historiska faktorer bakom Mitthems låga siffror när det gäller antalet Bos-kontrakt.
När vi skulle sanera Mitthem fick vi ett uppdrag av fullmäktige att sälja av så att vi fick 4 000 lägenheter. Ett av syftena var att vi skulle få fler aktörer när det gäller hyresrätter och att vi också skulle fördela ut de bostadssociala problemen.
Så ur den synvinkeln har det fungerat ganska bra. Sedan är jag medveten om att en del människor har svårt att få bostad. Men det gäller inte bara hos oss, utan överhuvudtaget.

BOS-gruppen påstår att det inte finns något bostadsbolag som de har svårare att göra med än Mitthem ...
Det är inte riktigt sant. Vi har täta kontakter med socialförvaltningen och Bos. Jag har varit med flera gånger och vi har rett ut de problem som varit, säger Fredd Sandberg.
Jag ser inte heller något direkt bekymmer med att antalet Bos-kontrakt ser ut som det gör. Om jag får vara kritisk så tycker jag det är obegåvat att de har en uppfattning när de talar med oss, men en annan när de talar med Sundsvalls Tidning, fortsätter han.

Borde inte BOS ha förtur på lägenheter i kommunens eget bostadsföretag?
Jo, men finns det inga lägenheter att hyra ut så måste det bli en kö. Det är en hake i det här. Vi kan ju inte slänga ut någon annan bara för att bereda plats.
Sedan kan man ju tycka att vi borde bygga i fatt om vi inte har lägenheter. Men då ska man komma ihåg att vi är det enda bostadsföretag i Sundsvall som bygger nya hyreslägenheter. Samtidigt finns det en hel del andra vakanta hyresrätter i Sundsvall just nu. I Bredsand, Nacksta och Granloholm, säger Fredd Sandberg.

Mer läsning

Annons