Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi beklagar"

Annons
Från 1 januari är Försäkringskassan en myndighet och metoder och arbetssätt ska bli lika över hela landet. I dag finns generella förslag som tagits fram centralt om vad fördjupade utredningar kan omfatta, som kroppsfunktioner, psykiska funktioner, stress - psykomatik, substansintag, historik, sociala förhållanden, arbetsförhållanden, utbildning - kompetens, firitdsintressen och professionellt nätverk. I och för sig frågor som kan ingå i det formulär som Försäkringskassan i Sundsvall använt sig av.
Fast på Försäkringskassan i Stockholm ställer man sig frågande till metoden.
Kan du ge något konkret exempel när det är av vikt vad sambo eller make arbetar med för era utredningar?
Nej, jag kan inte göra det, säger Försäkringskassans chef centralt för sjukpenning och arbetsskador, Birgitta Målsäter.
Hon menar att de frågor som skickats ut från försäkringskassan i Sundsvall innehåller väl detaljerade frågor och att sådana i så fall bör tas i samband med ett personligt möte när det framgår vad som kan vara aktuellt i det specifika fallet.
Det här som skickats hem till den sjukskrivna är väl detaljerat. Jag ser det som angeläget att sätta mig in i det här mera och kommer att kontakta ansvariga för att få ta del av underlaget.
ST kontaktar försäkringschefen i länet Ann-Christine Munther, för att få höra hennes uppfattning om utfrågningsmetoden är lämplig.
Det kan jag inte svara på. Jag måste titta på det här materialet och återkomma senare.
I stället är det Maria Udén, produktionschef på försäkringskontoret som ringer upp.
Det här formuläret har sänts ut av misstag. Vi använder oss inte av det i dag utan går efter ett annat arbetsverktyg, säger hon.
När slutade ni skicka ut den här typen av utredningsfrågor?
Det kan jag inte svara på.
När Lasse Hallberg ringde och ifrågasatte formuläret förra veckan fick han besked att handläggarna var tvingade att skicka ut dem, stämmer inte det då?
De här ska inte användas. Vi beklagar att det blivit så.
Maria Udén tycker att Lasse Hallberg ska ta kontakt med försäkringskassan för ett personligt möte där kartläggningen i stället görs tillsammans med handläggaren enligt den praxis man arbetar efter numera.
För det är ju försäkringstagaren som själv bäst känner till vad som behövs och det kommer fram vid samtal.

Mer läsning

Annons