Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi bjöd Italienare på Pizza i Sundsvall

Den här veckan har Sundsvall gästats av italienska gymnasieungdomar. 23 pojkar och flickor från Sicilien. Vi har hängt på besöket och snackat lite djupare med två av dom. Elisabetta Pandolfo och Mario la Rosa.

Annons
Det handlar om ett utbyte mellan Hedbergska skolan I Sundsvall och skolorna Spedalieri och Cutelli i Catania, Sicilien.

35 år gammal epok
Hedbergska har haft dessa utbyten med Italien under en epok av 35 år. 23 elever kom förra torsdagen. De bor hos elever från Hedbergska skolan som läser italienska. Besöket pågår till i morgon, lördag den 23 april. Sedan så är det dags för alla svenskar att hälsa på det lite varmare Catainia den 3 maj.

Intensivt schema
De kom fram på torsdagen klockan nio på kvällen på Sundsvalls bussstation. De hade flugit från Catania till Milano, sedan från Milano till Stockholm. Och från Stockholm hade de sin längsta resa på fem timmar med buss upp till Sundsvall. På fredagen fick alla elever från Catania följa med de svenska eleverna till Hedbergska skolan på en rundtur.

Längre minuter i Italien
Sedan fick de besöka Sundsvalls stad i det oväntat fina vädret. Att gå omkring med italienare på stan är något speciellt. Jag vill påpeka att en italiensk minut är minst 100 gånger längre än en svensk. De vet inte riktigt vad bråttom är. I Italien kan man oftast dyka upp 30 min till en timme senare än bestämd tid.
Efter staden fick det besöka Ikanohuset. Tyvärr hann de inte gå in på självaste IKEA, fast de behövde ändå inte köpa med sig några möbler. Det är lite svårt att ta med sig dem till Italien.

Svensk pizza
På kvällen fick alla italienare smaka på Marco Polos svenska pizza. Att se 23 italienska elever och två italienska lärare och 14 svenska elever med två svenska lärare på en svensk pizzeria var verkligen en unik upplevelse.

Intensivt program
Programmet för utbytet har varit intensivt och fyllt av olika aktiviteter. Konsert på Stadshuset, kubbspel på skolgården, grillning på Norra Berget, Paradisbadet (som de verkligen fann vara en paradis), studiebesök på Vin&Sprit, middag på Altinska, biljard och övrigt umgänge.
Man vill helst hinna visa all kultur, ge dem möjligheten att prova alla maträtter och helt enkelt se så mycket så möjligt av det svenska livet. Med en fantastisk organisation från både lärare och elever så har allt blivit möjligt.

Pizzan här är gigantisk

Namn Elisabetta Pandolfo,
18 år, Catania, Sicilien
Familj Mamma mattelärare för sjuan upp till gymnasiet, sex syskon, två tjejer och fyra killar
Skola Spedalieri

Vad tyckte du om pizzan?
Den var ganska god, men botten var alldeles för smal. Jag tyckte inte så mycket om skinkan (åt Vessuvio) men annars var den god. Den var väldigt stor, den i Catania är mycket mindre. Gigantisk i jämnförelse. Smaken var en helt annan än den hemma. Sedan har vi inga pizzor som heter Vesuvio. Det finns inte heller någon Hawaii (med annanas) eller konstiga blandningar med typ oxfilé på. Margarita med ost och salsa är den vanligaste.

Svensk mat?
Jag har smakat älgkött och det var jättegott. Men den var lite hård. Har också fått äta tacos, men jag tyckte inte om köttet. Tycker också att det var konstigt att ha alla dessa ingredienser med den söta salladen, köttfärsen och guacamole röran.

Har du lärt dig några svenska ord?
Hej då är det första ordet jag lärde mig. Varning och Får jag kyssa dig? kan jag också säga.

Vad var ditt första intryck av Sverige?
Organiserat, allt är väldigt precist, punktligt. Till exempel bussen som alltid kommer i tid och är varm, ren och där det också finns gott om plats. Alla är välkommande, man trivdes på en gång. Det är kallt, men rent och fint.

Vad tycker du om de svenska ungdomarna?
Killarna är väldigt fina men de ger mig intrycket av att vara dumma, jag vet inte varför. Kanske är de också lite för självsäkra. Vissa tjejer verkar också väldigt självsäkra. Men vissa är väldigt trevliga. Jag tycker att ungdomarna allmänt är för fria. Jag tycker till exempel att Hedbergska ser ut som ett ställe där ungdomar möts för att spendera sin tid tillsammans och inte för att plugga.

Hur är svenskarna jämnfört med sicilienarna?
Kalla! De tar för lite initiativ. Jag tycker att de har ett konstigt sätt att vara, man förstår inte hur de är. Många verkar vara blyga och lite galna. Men de finns många fina killar, i Catania tycker jag att det nästan inte finns någon som är fin.

Har du lagt märke till något typiskt svenskt?
Osthyvel och snus. De verkar vara användbara men inte livsnödvändiga saker.

Vad tycker du om vädret i Sverige?
De är inte så illa med vädret, men det är kallt. Fast luften är väldigt ren.

Potatismos är toppen

Namn Mario La Rosa, 15 år Catania, Sicilien
Skola Liceo clasico Mario Cutelli
Familj Mamma som arbear som
fysiklärare och pappa som är
arkitekt

Beskriv pizzan
Pizzan var väldigt stor, för stor. I Sicilien är den väldigt mycket kripsigare än här. Jag tog en Margarita, som hade samma ingredienser som den på Sicilien. Den hemma är godare, men denna var också okej. Jag glömde dock prova pizzasalladen.

Har du provat något av den svenska maten?
Potatismos som jag tyckte väldigt mycket om. Tacos var också jättegott, jag har inte provat det förut även om det ursprungligen inte är en svensk rätt. Men hemma är det inte lika förekommande att äta tacos. Något annat som jag har ätit är polarkaka vilket jag inte tyckte om. Konstig bröd helt enkelt.

Vad är det första svenska ordet du lärt dig?
Det måste vara potatismos. Jag kommer inte ihåg några andra som jag lärt mig.

Vad var ditt första intryck av Sverige?
Landet är väldigt fint och det är inte så kallt som jag hade förväntat mig.

Vad tycker du om de svenska ungdomarna?
De är väldigt roliga, trevliga och välkommnande. Tjejerna är väldigt fina, men de skiljer sig mycket från italienska. De är två helt olika typer av tjejer.

Hur är svenskarna jämnfört med sicilienarna?
Svenskarna är mer uppfostrade än italienarna. De är mer artiga. De slänger inte skräp på marken, de beter sig bättre än italienarna helt enkelt.

Har du lagt märke till något speciellt som är typiskt svenskt?
Hedbergska skolan är väldigt fin. I Italien är skolan mycket jobbigare. Det verkar väldigt oseriöst i skolan här, alla elever är mycket friare än oss italienare. I Italien får man inte gå in i klassrummet om man kommer 10 minuter för sent.

Något särskilt du vill berätta?
Jag tycker mycket om Håll om mig med Nanne Grönvall. En till grej är att jag har sett en italiensk fotbollsmatch på svensk TV och det var så roligt att höra hur de uttalade de italienska spelarnas namn.

Mer läsning

Annons