Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har beredskap dygnet runt"

Åklagare och polis anklagas för total inkompetens när det gäller att utreda brott som begåtts av polismän.
Nu försvarar de sig.
– Det där är bara dumt prat, säger överåklagare Mats Åhlund.

Annons

I onsdags skrev ST om de 100-tals anmälningar mot polismän i Västernorrland som lagts ned, sedan polisen själva utrett dem. Under tio års tid har bara sju polismän dömts för brott i länet, i de flesta fall bara mindre allvarliga förseelser.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap och en av landets ledande experter på polisbrott, är mycket kritisk mot polis och åklagare och hävdar att internutredningsverksamheten är "fullständigt inkompetent".

– Utredande poliser blir förlamade, och åklagarna är först och främst intresserade av att slippa arbeta, säger han.

Om en polis i Sundsvall anmäls för ett brott gör polisen i Sundsvall ingenting själva, eftersom det uppstår en jävsituation om man ska utreda någon av sina egna arbetskamrater.

– Det enda vi gör är att ta upp anmälan mot polisen och sedan vidarebefordrar vi den direkt till enheten för särskilda polisutredningar i Stockholm, som får ta över hela ärendet, säger Hans Björner vid Sundsvallspolisen.

På enhetens kansli i Stockholm sållar man bort de anmälningar som inte anses ha någon substans. De som anses vara misstänkta brott begångna av polismän, skickas sedan vidare till enheten för särskilda polisutredningar i Umeå som utför själva internutredningen.

Den här omständiga processen gör, enligt professor Dennis Töllborg, att polisutredningar om polisbrott tappar tempo redan från start och ofta är dömda att misslyckas. I värsta fall kan det ta dagar eller till och med månader innan brottsplatsundersökningar, förhör och bevisinsamling, som startas omedelbart vid andra utredningar, kommer i gång.

– Ett stort problem är att man är brottsinriktad istället för händelseinriktad, det vill säga man börjar i fel ände med att försöka fastställa om ett brott begåtts, istället för att rikta in sig på en förutsättningslös kartläggning av det som hänt, säger Dennis Töllborg.

Men åklagarna försvarar sin verksamhet och avfärdar Dennis Töllborgs kritik som "dumt prat".

– Han har totalt missuppfattat hur vi jobbar, säger Mats Åhlund, överåklagare och chef för Särskilda åklagarkammaren som leder alla utredningar mot brottsmisstänkta poliser.

Mats Åhlund menar att man inte kan skilja mellan "brott" och "händelse". Vad som lett till brottet, hur det kan ha gått till och dess konsekvenser hör ihop.

– Har det skett ett brott så är ju det också en händelse och den utreder vi efter bästa förmåga.

Mats Åhlund menar också att professorn är fel ute när han hävdar att utredningarna om polisbrott drar ut på tiden så att förhör och bevisinsamling blir lidande.

– Han har helt fel. Vi polismålsåklagare har beredskap dygnet runt, och sker det en allvarlig händelse där det finns anledning att anta att brott skett med poliser inblandade, sätter utredningen i gång omedelbart, säger Mats Åhlund.

Mer läsning

Annons