Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har god framförhållning"

/

Pernilla Unander, omsorgschef vid Sundsvalls kommun, tycker att antalet personliga assistenter räcker till och att framförhållningen fungerar bra. — Vi har haft en ganska bra situation i sommar där vi haft bra med vikarier, säger hon.

Annons
Att vikariepoolen inte fungerar håller inte omsorgschefen Pernilla Unander med om.
Vi har ett stort antal assistenter, både fast anställda och vikarier, som jobbar. Dessutom arbetar vi kontinuerligt med rekrytering.
Hon menar att de tillfällen när det kan vara svårt att täcka upp skift främst handlar om akut sjukfrånvaro hos någon anställd. Blir det dessutom flera fall av korttidsfrånvaro samtidigt kan det bli problem.
Sedan kan man inte alltid skicka in vem som helst. Ibland behövs en viss kompetens och lång inskolning för att någon ska kunna ta sig an ett ärende, säger hon.
Pernilla Unander menar att deras mål alltid är att de ska lyckas nå en 100-procentig täckning.
Vad orsaken är i detta fall vet jag inte, men anledningen till att föräldrar ibland måste ta timmar är att vi inte lyckas rekrytera personer med rätt kompetens.
Hur kommenterar du att pappan i familjen hittills ryckt in 100 timmar i år?
Jag har på rak arm svårt att bedöma om det är vanligt, jag har försökt nå ansvarig chef men har inte lyckats, säger Pernilla Unander.
För att försöka täcka behovet hos de barn som får personlig assistans finns en särskild barnpool. Där jobbar ett antal personer efter ett särskilt schema som har fått inskolning i alla ärenden och därför ska kunna hoppa in där det behövs.
Pernilla Unander berättar att det i sommar även har funnits en vuxenpool som fungerat på samma sätt och som till hösten kommer att utvärderas.

Mer läsning

Annons