Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste lyssna på kritiken"

Kenneth Bergquist som är tillförordnad polisområdeschef i Västernorrland är inte förvånad över kritiken.
– Jag hade varit förvånad om vi inte mött oro och kritik, säger han.

Annons

Kenneth Bergquist håller med om att mycket arbete återstår innan den stora omorganisationen är genomförd.

– Vi ska inte försöka inbilla oss att det här sker smärtfritt, det är stora förändringar vi pratar om. Väldigt många saker hänger i luften än och hela 2015 och 2016 kommer nog att gå innan vi är i mål men jag känner ändå att vi är en bra bit på väg, säger Kenneth Bergquist.

Han förstår att det finns oro hos medarbetare och att vissa känner av problemen med de tillfälliga lösningarna mer än andra.

– Men det räcker inte att vi som chefer förstår att det finns oro och kritik, vi måste verkligen lyssna på dem som upplever problemen. Många gånger är det de kritiska rösterna som för utvecklingen framåt, säger Kenneth Bergquist.

Samtidigt säger han att en chef på lokal nivå kan få underkasta sig beslut tagna på regional eller nationell nivå.

– Ibland kanske man inte håller med men man måste acceptera beslutet ändå. Det är ändå riksdag och regering som beslutar vad vi ska göra i stort, säger han.

Och Bergquist är övertygad om att omorganisationen är nödvändig.

– Jag brukar gå tillbaka till grundtanken och fråga mig själv om det är rätt att vi blir en myndighet i stället för 21 olika polismyndigheter och för mig är svaret givet. Det tidigare systemet med 21 myndigheter var konstigt. Jag tror helt och hållet på en samlad polis i hela landet.

Hur tycker du att ni har lyckats hantera arbetsmiljöfrågorna hittills?

– Jag kan inte recensera oss själva i det arbetet. För vissa anställda fungerar det medan andra far illa, vi måste försöka förhålla oss till båda delarna och ta oron på allvar även om det faktiskt är så att vi just nu inte kan ge svar på hur saker kommer att bli om ett år, säger Kenneth Bergquist.

Mer läsning

Annons